Izkanējušas divas versijas, kāpēc Krievijas karavīrs nogriezis galvu ukraiņu kara gūsteknim

© Scanpix

XTV raidījumā "Aktuālais par karadarbību Ukrainā" eksperte Anita Pizele atklāj divus iespējamos iemeslus kāpēc tika publiskots video ar kadriem, kā ukraiņu gūsteknim tiek nogriezta galva.

Raidījumā Zemessardzes štāba operatīvās plānošanas pārvaldes priekšniece, pulkvežleitnante Anita Pizele skaidro: "Ir ziņas, ka šausminošo slepkavību veikuši vāgnerieši. Mēs zinām, ka "Wagner" ir mobilizējuši cietumniekus, kuri diezin vai ir cilvēki ar augstām morāles vērtībām. Iespējams, ka tie ir slepkavas, kuri saskatījušies filmas par karu Austrumvalstīs."

Kā iemeslu, kāpēc ir publiskots šis video, Anita Pizele pieļauj divas versijas - tas ir veids kā motivēt okupantus nepadoties gūstā, bet cīnīties līdz galam, jo nokļūstot gūstā ar viņiem var izrīkoties tāpat. Savukārt Ukrainas karavīriem šis video kalpo kā brīdinājums, ka ar viņiem notiks tas pats, ja viņi turpinās pretoties Krievijas karaspēkam.

Latvijā

"Disidents" veidota kā informatīvs manifests, kur mākslinieki savus darbus pamato ar domas un idejiskās pašizpausmes nozīmīgumu, paužot savu viedokli un skatījumu individuālās izteiksmes materializācijā. Izstādes darbi veidoti no dažādiem materiāliem, objektiem, kas izvietoti Stūra mājā. Tie atspoguļo mākslinieku redzējumu, emocijas un izjūtas par pašreizējo situāciju pasaulē. Izstādē piedalās deviņi mākslinieki - "SOME1", Oļegs Tillbergs, Kirils Panteļejevs, Andris Maračkovskis, Jānis Noviks, Herberts Verpakovskis, Toms Jansons, Raitis Hrolovičs un "MO".