Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā

Par tirdzniecības vietu Dziesmu svētku tirdziņos noteikta kosmiska maksa

© Dmitrijs Suļžics/f64

Vesela mēnešalga jāatdod par dalību tirdziņā – tik skarbi amatnieki vērtē nomas maksu, ko Nacionālais kultūras centrs šoreiz paredzējis rokdarbnieku dalībai Dziesmu svētku tirdziņos. Tā dubultojusies un trīskāršojusies, salīdzinot ar svētkiem pirms pieciem gadiem. TV3 Ziņas devās skaidrot, kāpēc tā.

Amatnieku darinājumi ir neatņemama Dziesmu svētku tradīcija, kad gan tūristi, gan vietējie var iegādāties tepat Latvijā veidotu apģērbu, rotas un citas skaistumlietas. Taču liels bija tirgotāju pārsteigums, ieraugot, ka dalība gadatirgū šoreiz kļuvusi precīzi divas reizes dārgāka nekā pagājušajos svētkos.

Proti, Vērmanes dārzā par 3×3 metru telti jāmaksā 121 eiro dienā, un, tā kā tirdziņš ilgst astoņas dienas, tie kopā ir 968 eiro. Ja teltij līdzās nomā vēl tikpat lielu platību, kur izvietot produkciju, tas maksā jau 181 eiro dienā jeb pusotru tūkstoti par visu periodu.

Amatnieki ar vēstuli vērsušies visās atbildīgajās iestādēs, arī pie Rīgas mēra, dalības maksu saucot par nesamērīgu. Zem tās likti 166 paraksti - ādas meistaru, audēju, keramiķu un citu.