Valsts policijas pārstāvis: No policijas ar "piecīti" atpirkties vairs nevar

© Dmitrijs Suļžics/f64

Nemaz ne tik sen par pārkāpumiem nereti policistam tika piedāvāts kukulis, kuru ļoti bieži arī amatpersona pieņēma. Situācija ir būtiski mainījusies, to LTV Ziņu dienestam vēstīja Arturs Smilga.

Galvenās kārtības policijas pārvaldes satiksmes drošības pārvaldes satiksmes uzraudzības un koordinācijas biroja piekšnieka pienākumu izpildītājs Arturs Smilga atzīst: "Šogad bijuši vairāki gadījumi, kad policijai mēģina piedāvāt kukuli un atpirkties - par ātruma pārsniegšanu, braukšanu reibumā. Tie laiki, kad varēja no policijas atpirkties ar piecīti, ir beigušies. Vēršamies ar visu likuma bardzību pret kukuļdevējiem."

Savukārt domnīcā, runājot par iespējām pārskatīt soda politiku attiecībā uz ātruma pārsniegšanu, Valsts policijas (VP) pārstāvis Artūrs Smilga atsaucās uz pētījumu par atkārtotiem atļautā braukšanas ātruma pārkāpumiem. Tajā secināts, ka 20% autovadītāju, kas sodīti par ātruma pārkāpumiem, nemaina savus paradumus un turpina rupji pārkāpt atļauto braukšanas ātrumu. Tostarp viena no pētījumā iekļautajām personām gāja bojā ceļu satiksmes negadījumā, kā arī fiksēti vairāk nekā 30 gadījumi, kad šis vadītājs ievērojami pārkāpa atļauto ātrumu.

Līdz ar to viens no rosinājumiem, ko 2022.gada beigās CSDP sēdē rosināja VP, ir izvērtēt autovadītāja tiesību aizturēšanu uz laiku par atkārtotu ātruma pārkāpšanu virs 31 kilometra stundā. VP ieskatā šāds solis palīdzētu disciplinēt autovadītājus un mazinātu pārkāpumu skaita.

Svarīgākais