Šoziem apkure bija par 79% dārgāka nekā iepriekšējā sezonā

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Nekustamo īpašumu apsaimniekošanas un pārvaldīšanas uzņēmumu grupas "Civinity" apsaimniekotajās ēkās iedzīvotāju parāds par siltumenerģiju šogad apkures sezonas beigās ir par 12% mazāks nekā pērn apkures sezonas beigās, vēsta kompānijas pārstāvji.

Kompānijā atzīmē, lai gan izmaksu pieaugums par siltumenerģiju ir bijis nozīmīgs, iedzīvotāju maksājumu disciplīna ir saglabājusies laba.

Tostarp "Civinity" pārstāvji norāda, ka "Rīgas siltuma" siltumenerģijas tarifs šajā apkures sezonā ar valsts atbalstu bija par 73% lielāks nekā iepriekšējā apkures sezonā, savukārt mājām, kurās ir gāzes apkure, tarifs sezonas laikā pieauga četras reizes. Tādējādi kopumā šī apkures sezona bija par 79% dārgāka nekā iepriekšējā.

Vienlaikus "Civinity" pārstāvji min, ka siltumenerģijas patēriņš šajā apkures sezonā ir samazinājies par 5%, salīdzinot ar iepriekšējā gada ziemu.

"Pēc meteorologu atzinuma šī ziema bija identiska ar iepriekšējo ziemu, mērot vidējo gaisa temperatūru sezonā. Maksimāli ieviešot dažādus taupības režīmus, esama samazinājuši siltumenerģijas patēriņu vēl par 5% salīdzinājumā ar pagājušo gadu. Tomēr jāatzīst, ja ziema būtu bijusi bargāka, augstās siltumenerģijas cenas būtu smagāk ietekmējušas iedzīvotājus," atzīmē "Civinity mājas" Dzīvojamo ēku pārvaldīšanas daļas vadītājs Gatis Roze.

Viņš arī uzsver, ka viennozīmīgi valsts atbalsts ir palīdzējis saglabāt labu iedzīvotāju maksājumu disciplīnu, jo bez valsts atbalsta šī apkures sezona būtu bijusi 2,8 reizes dārgāka nekā iepriekšējā.

Tāpat kompānijā piebilst, ka 2022.-2023.gada apkures sezona tika sākta vēlāk nekā iepriekšējā gadā, jo, reaģējot uz paziņojumiem par straujo siltumenerģijas cenu lēcienu, iedzīvotāji lūdza nesākt siltumenerģijas padevi tik savlaicīgi kā iepriekšējos gados. Tāpat "Civinity" saņēma lūgumus no iedzīvotājiem ieviest dažādus siltumenerģijas taupības pasākumus, piemēram, lūgumu noslēgt apkuri kāpņu telpās, pagrabos un citus.

Apkures atslēgšana "Civinity" apsaimniekotajās mājās sākās 11.aprīlī. Apkure tiks atslēgta pamazām, sekojot iedzīvotāju izteiktajām vēlmēm par apkures padeves pārtraukšanu vai atbilstoši siltākiem laika apstākļiem.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.