Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Nekādas atlaides: nomedītie nelimitētie dzīvnieki joprojām jāreģistrē žurnālā

© Mārtiņš Zilgalvis/ f64

Neraugoties uz to, ka nomedītos nelimitētos medījamos dzīvniekus pašlaik iespējams reģistrēt lietotnē "Mednis", tie joprojām jāreģistrē arī nomedīto dzīvnieku reģistrācijas žurnālā, aģentūru LETA informē Valsts meža dienestā (VMD).

VMD atgādina, ka joprojām ir spēkā Medību noteikumu prasības par nomedīto nelimitēto dzīvnieku reģistrēšanu reģistrācijas žurnālā.

Vienlaikus, lai ierobežotu Āfrikas cūku mēra izplatību, 2023./2024.gada medību sezonā medniekiem obligāti nomedītās mežacūkas jāreģistrē mobilajā lietotnē "Mednis". Lietotnē iespējams reģistrēt arī citus nomedītos nelimitētos medījamos dzīvniekus, taču tas nav obligāti.

Kā skaidro dienestā, nomedīto dzīvnieku reģistrācijas žurnālu papīra formā vai elektroniski aizpilda medību iecirkņa atbildīgā persona, vienas dienas laikā pēc medībām reģistrējot medību iecirknī nomedītos un ievainotos dzīvniekus.

Žurnālu aizpilda, identificējot zīdītājus un putnus līdz sugas līmenim. Savukārt alnim, staltbriedim, stirnai un mežacūkai papildus norāda dzimumu un vecumu. Mēneša laikā pēc medību sezonas beigām atbildīgā persona iesniedz informāciju VMD.

Nomedīto dzīvnieku reģistrācijas žurnāla paraugs "Excel" formātā pieejams VMD mājaslapā.

VMD uzrauga meža apsaimniekošanu, medību un dabas aizsardzības reglamentējošo normatīvo aktu ievērošanu, kā arī īsteno meža uguns apsardzību. Dienests uztur Meža valsts reģistru, kur tiek apkopota informāciju par mežu, tajā notiekošo saimniecisko darbību, medībām un medījamiem dzīvniekiem. VMD misija ir rūpēties par atbildīgu meža izmantošanu un saglabāšanu nākamajām paaudzēm.