Sprindžuks: Cilvēkiem ir jābūt tiesībām noteikt, ko tie vēlas un ko nevēlas savā pašvaldībā

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Cilvēkiem ir jābūt tiesībām noteikt, ko tie vēlas un ko nevēlas savā pašvaldībā, runājot par azartspēļu ierobežošanu atsevišķās pašvaldībās, intervijā aģentūrai LETA teica vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Māris Sprindžuks (AS).

Viņš norādīja, ka visu pašvaldību lēmumi par azartspēļu licenču nepagarināšanu nonāk administratīvajā tiesā, kurai šie strīdi ir jāizšķir.

"Negribu spekulēt, kā Ķekavas gadījumā lems Satversmes tiesa, bet mana filozofija, kas var arī neapstiprināties, - ka pašvaldība ir brīva un rīkojas iedzīvotāju vārdā, tādēļ teritorijas plānošana ir pašvaldības autonomas tiesības," teica Spindžuks.

Viņa ieskatā, pašvaldība, plānojot savu teritoriju, dara to iedzīvotāju gribas vārdā - uzrāda vēlamās un nevēlamās vietas. Šajā gadījumā esot pilnīgi normāli lemt, kur ir vieta azartspēlēm.

"Tas jau nav vienīgais grēku bizness - ir cigaretes, alkohols u.t.t. Tas nav nelegāli, tās nav narkotikas, bet arī šis bizness darbojas regulētā vidē. Šī regulētā vide cita starpā ir arī pašvaldību teritorijas plānojums," skaidroja ministrs.

Sprindžuks uzskata, pašvaldības ir tiesīgas pieņemt lēmumu, ka konkrētajā pašvaldībā vispār nekas tāds nenotiek. Eiropā esot daudz pašvaldību, kurās neesot neviena spēļu nama. Tieši tāpat esot ar alkohola un cigarešu tirdzniecību. Kā piemēru viņš minēja Skandināviju, kur stipro alkoholu tirgojot tikai specializētos veikalos, kas esot atvērti tikai noteiktās stundās.

"Ja skandināvi tā dara, tad kāpēc mēs tā nevaram? Tas ir tikai mūsu gribas jautājums. Briselē, un ne tikai tur, brīvdienās ir slēgti visi veikali, gan lielveikali, gan mazie, bet vaļā ir tikai tirgi. Mums ir visas tiesības veidot savu apkārtējo vidi, proti, vai brīvdienas pavadām ar ģimeni, vai lielveikalā, tā ir sabiedrības brīva griba lemt," teica Sprindžuks.

Viņaprāt, valstij un pašvaldībām jāstrādā vienā virzienā, nevis pretējos. Esot jābūt tā, ka nevis valsts pasaka, ka katram novadam, pašvaldībai ir jāatrod vieta azartspēlēm, bet gan pašvaldības iedzīvotāji var teikt, ka viņi to negrib, jo veido vidi saviem bērniem.

Taču varot būt pašvaldības, piemēram, pie ostām, kur šādās spēļu zālēs varētu atpūsties tālbraucēji šoferi, pieļāva ministrs.

Latvijā

Satiksmes ministrija (SM) ir sagatavojusi grozījumus Autoceļu lietošanas nodevas likumā, ar kuriem plānots palielināt valsts pamatbudžeta ieņēmumus no autoceļu lietošanas nodevas 2025.gadā 25,765 miljonu eiro apmērā, kā arī turpmāk ik gadu 25,105 miljonu eiro apmērā, izriet no Finanšu ministrijas (FM) informatīvā ziņojuma, kuru ceturtdien skatīs valdība.