Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

NBS komandieris: Atrodot nesprāgušu lādiņu, muļķīgākā cilvēku rīcība ir mēģināt noskaidrot, kas "lācītim vēderā"

© f64.lv, Dāvis Ūlands

Dabā atrodot nesprāgušu lādiņu, muļķīgākā cilvēku rīcība ir mēģināt noskaidrot, kas "lācītim vēderā", intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" atzina Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Sprādzienbīstamu priekšmetu iznīcināšanas rotas komandieris Gatis Muižnieks.

Ir grūti aprēķināt, cik Latvijas zemē ir nesprāgušu lādiņu, uzsvēra Muižnieks. Katru gadu eksperti dodas uz apmēram 1000 izsaukumiem iznīcināt nesprāgušos lādiņus, kopumā šādā periodā iznīcinot ap 5000 lādiņu.

Nesprāgušie lādiņi, kas atrasti zemē, lai arī tos ir skāris laika zobs, aizvien ir bīstami. Ja lādiņš nav nostrādājis pēc pamatprincipa, tam ir kaut kas noticis, bet kas - to pateikt ir grūti, stāstīja NBS pārstāvis.

Muļķīgākais, ko cilvēki var darīt, atrodot nesprāgušu lādiņu, ir mēģināt izpētīt, "kas lācītim vēderā". Šādas rīcības var beigties letāli, kas reizēm ir arī noticis. Nezinot, cik liela fiziskā ietekme nepieciešama lādiņa nostrādāšanai, ir bīstami atrastus priekšmetus arī paņemt kā suvenīru personīgai glabāšanai, brīdināja Muižnieks.

Pēc abiem pasaules kariem speciālisti vairāk dodas uz dažādām kaujas vietām Latvijā, kur atrastajiem lādiņiem ir bijis kāds plānots pielietojums - apšaude, mērķis iznīcināšanai vai noliktavas.

Dabā ieraugot kaut ko līdzīgu lādiņam, tam nedrīkst skarties, uzsvēra Muižnieks. Atrodot šādu priekšmetu, jāatzīmē tā atrašanās vieta dabā, jāatkāpjas drošā attālumā un jāzvana policijai, sniedzot īsu situācijas raksturojumu un sekojot kārtības sargu norādēm.