"Latvenergo" elektrības kartes sola arī daudzbērnu ģimenēm

Elektrības norēķinu karšu saņēmēju pulkā ir iekļauti ne tikai trūcīgie, bet arī maznodrošinātie iedzīvotāji. Šogad plānots viņu skaitu papildināt ar daudzbērnu ģimenēm, bet pagaidām nav precīzāk izlemts, kā tas tiks darīts. Lielāku skaidrību akciju sabiedrība Latvenergo sola šajās dienās.

Piemēram, Rīgas Sociālā dienesta aprūpē ir 965 daudzbērnu ģimenes, bet pilsētā kopumā to ir vairāk. Savukārt Jelgavā visas norēķinu kartes jau ir izdalītas. Tāpat nav skaidrs, vai šī palīdzība daudzbērnu ģimenēm notiks jau esošā projekta ietvaros vai arī tiks īstenots cits – ar no jauna dāvinātām elektrības norēķinu kartēm. Latvenergo ārējās komunikācijas daļas vadītājs Andris Siksnis saka – Latvijas Pašvaldību savienībai un pašvaldību sociālajiem dienestiem vajadzēs atrast veidu, kā sadarboties, bet vēl nav pamata par to izteikties konkrētāk. Latvenergo iecerējis elektrības norēķinu kartes daudzbērnu ģimenēm piešķirt no 1. aprīļa. Tad, pēc Latvenergo sniegtās informācijas, elektroenerģijas tarifs mainīsies par vidēji 21 procentu.

Pašlaik var izteikt nepopulāru pieļāvumu, ka Rīgā daudzbērnu ģimenes elektrības norēķinu kartes nesaņems, ja tās tiks izsniegtas esošās programmas ietvaros. Galvaspilsētā šogad reģistrētas 44 275 trūcīgas personas un 19 500 mājsaimniecību, savukārt maznodrošināto skaits ir sasniedzis 35 160 cilvēku un 25 301 mājsaimniecību. Pašlaik Rīgā elektrības kartes izsniedz trūcīgajām un garantētā minimālā ienākuma līmeņa saņēmēju mājsaimniecībām. Tā kā 2010. gadā trūcīgo personu skaits palielinājies par sešiem procentiem, visticamāk līdz šā gada beigām visas kartes tiks izdalītas. Maznodrošinātajiem, vismaz galvaspilsētā, šo karšu jau tagad nemaz nepietiek.

Latvenergo un Latvijas Pašvaldību savienības sociālās atbalsta kampaņas ietvaros Rīgas trūcīgo mājsaimniecību atbalstam tika piešķirtas 14 524 elektrības norēķinu kartes. Līdz 28. janvārim Rīgas Sociālais dienests izsniedzis 9981 karti. Ar to katra mājsaimniecība, nerēķinoties, cik trūcīgu personu tajā dzīvo, vienu reizi var norēķināties par patērētajām 500 kilovatstundām. Līdz šim sociālās atbalsta programmas īstenošanas gaitā Latvijā izsniegti 60 procenti no pašvaldībām nodotajām elektrības norēķinu kartēm.

Karšu izsniegšana tika uzsākta 2009. gada beigās, un šajā laikā konstatētas arī problēmas, kas nabadzīgākajiem iedzīvotājiem liedza saņemt elektrības karti.

A. Siksnis norāda, ka nu ir, piemēram, vienkāršots līguma noslēgšanas process, jo daudzi cilvēki turpināja izmantot iepriekšējo dzīvokļa īrnieku līgumsaistības ar Latvenergo. Kādreiz līgumu varēja noslēgt, tikai uzrādot īpašumtiesības apliecinošus dokumentus (zemesgrāmatu akts, pirkuma, īres, dāvinājuma līgumi), bet jau apmēram pirms gada ir ieviesta atvieglotas elektroenerģijas piegādes līguma noslēgšanas alternatīva.

Latvijā

Rīgas Pieminekļu aģentūra 25. septembrī Latgales parkā demontēja piemiņas zīmi – akmeni Maskavas dārza izveidei. Akmens uzstādīšana nebija saskaņota ne Rīgas būvvaldē, ne citā institūcijā, līdz ar to piemiņas zīme konkrētajā vietā uzstādīta un līdz šim atradās neatbilstoši normatīvajiem aktiem, informē Rīgas dome.

Svarīgākais