Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā

Atveseļošanās un noturības mehānisma plāna ietvaros nevalstiskās organizācijas varēs saņemt 2,3 miljonus eiro

© Lauris Aizpurietis

Eiropas Savienības Atveseļošanās un noturības mehānisma plāna (Atveseļošanas fonda) ietvaros nevalstiskās organizācijas (NVO) varēs saņemt 2,3 miljonus eiro, aģentūru LETA informē Sabiedrības integrācijas fonda (SIF) pārstāvji.

Atbalsta programmas ietvaros SIF organizēs divus konkursus - "Sabiedrības vismazāk aizsargāto grupu interešu pārstāvniecība sociālās drošības jomā" un "Sabiedrības interešu uzraudzība par ārvalstu investīciju un valsts budžeta finansējuma izlietojumu".

Kā norāda SIF, programmu mērķis ir stiprināt sabiedrības vismazāk aizsargāto grupu interešu pārstāvniecību sociālās drošības jomā - pilsoniskajā dialogā ar publisko pārvaldi un lēmumu pieņēmējiem, kā arī nodrošināt sabiedrības interešu uzraudzību un ievērošanu attiecībā uz ārvalstu investīciju un valsts budžeta finansējuma izlietojumu visa mēroga projektu plānošanā un ieviešanā.

Fonda pārstāvji atzīmē, ka Latvijā ienākumu nevienlīdzība joprojām ir ļoti būtiska problēma, tostarp nabadzības riskam īpaši pakļauti sociāli vismazāk aizsargātās iedzīvotāju grupas - iedzīvotāji virs 65 gadu vecuma, personas ar invaliditāti, ģimenes, kurā bērnus audzina viens no vecākiem, bezdarbnieki, bezpajumtnieki, kā arī iedzīvotāji ar zemu izglītības un ienākumu līmeni.

Lai mazinātu nevienlīdzību Latvijā, kā arī veicinātu NVO sektora sociālā dialoga ar publisko pārvaldi, un dažādu valstī svarīgu problēmjautājumu risināšanu, konkursā "Sabiedrības vismazāk aizsargāto grupu interešu pārstāvniecība sociālās drošības jomā" pieejamais finansējums ir 1,6 miljoni eiro.

Savukārt, lai radītu instrumentus, kas palīdzēs ilgtermiņā un plānveidīgi uzraudzīt ārvalstu investīciju un valsts budžeta finansējuma izlietojumu tiesiskumu, lietderību un efektivitāti, konkursā "Sabiedrības interešu uzraudzība par ārvalstu investīciju un valsts budžeta finansējuma izlietojumu" ir pieejami ir 0,7 miljoni eiro.

SIF informē, ka katrā projektu konkursā pretendents varēs iesniegt vienu projekta iesniegumu, kurā ir paredzēta vismaz divu sadarbības partneru piesaiste projekta īstenošanas mērķiem, kuriem ir aktīva loma projekta darbību īstenošanā.

Pieteikšanās notiek līdz 2023.gada 11.maija plkst.12.

Vienlaikus 20.aprīlī plkst.10 notiks informatīvais seminārs, kur projektu pieteicējiem būs iespēja uzdot interesējošus jautājumus pirms projektu pieteikuma iesniegšanas. Semināram nepieciešams iepriekš reģistrēties.

Atveseļošanas fonds ir daļa no visaptveroša reaģēšanas pasākumu kopuma. Tā mērķis ir mazināt Covid-19 pandēmijas ekonomiskās un sociālās sekas, padarīt Eiropas ekonomiku un sabiedrību ilgtspējīgāku, noturīgāku un labāk sagatavotu zaļās un digitālās pārkārtošanās uzdevumiem un iespējām.

SIF nodrošina efektīvu sabiedrības saliedēšanas politikas īstenošanu un sniedz nozīmīgu atbalstu nevaldības sektoram, lai stiprinātu valstisko piederību un demokrātiju, atbalstot pilsoniski izglītotu, aktīvu, atbildīgu, iekļaujošu un saliedētu sabiedrību.