Gaisa piesārņojuma mazināšanai atbalstīs mājsaimniecību apkures sistēmu maiņu un saules paneļu uzstādīšanu

© F64

Gaisa piesārņojuma mazināšanai plānots atbalstīt mājsaimniecību apkures sistēmu maiņu un saules paneļu uzstādīšanu, paredz šodien valdības pieņemtie noteikumi par gaisa piesārņojumu mazinošu pasākumu īstenošanu.

Saskaņā ar noteikumiem plānots atbalstīt granulu katlu uzstādīšanu, saules paneļu uzstādīšanu, kā arī siltumsūkņu uzstādīšanu vai pieslēgumu izveidi centrālās apkures sistēmām.

Pasākuma mērķis ir samazināt gaisa piesārņojuma radīto negatīvo ietekmi uz vidi un cilvēku veselību, aizstājot mājsaimniecību sektora dzīvojamās mājās siltumapgādē izmantotās sadedzināšanas iekārtas, uzlabojot individuālo siltumapgādes sistēmu efektivitāti, ieviešot siltumapgādes iekārtas un tehnoloģijas, kas būtiski samazina gaisa piesārņojumu, tai skaitā dzīvojamās mājas pieslēdzot efektīvām centralizētām pilsētu siltumapgādes sistēmām.

Iecerēts, ka līdz 2025.gada 31.decembrim labumu no gaisa kvalitātes pasākumiem iegūs vismaz 2795 iedzīvotāji.

Pasākuma nacionālais rādītājs ir nodrošināt piesārņojošo daļiņu "PM 2,5" emisiju samazinājumu par vismaz 50 tonnām gadā.

Kā skaidro Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, atbalsta pasākumiem paredzēts kopējais ERAF finansējums vairāk nekā 12 miljoni eiro.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais