Plānošanas reģioni noteiks īpaši atbalstāmās teritorijas

No šodienas līdz 9.oktobrim Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) speciālisti piedalīsies plānošanas reģionu sanāksmēs, kurās diskutēs par pašvaldībām, kurām noteikt īpaši atbalstāmas teritorijas statusu no 2010.līdz 2013.gadam.

Plānošanas reģioni īpaši atbalstāmās teritorijas statusu pašvaldībām piešķirs saskaņā ar ministrijas izstrādātajiem kritērijiem, piemēram, bezdarba līmenis, nodokļu ieņēmumi pašvaldībā un vienu iedzīvotāju, kā arī darbspējīgo iedzīvotāju skaits un citi.

Veicot valsts teritoriju attīstības kopējo novērtējumu, RAPLM secināja, ka atšķirības starp galvaspilsētas, lielo attīstības centru un pārējo Latvijas teritoriju attīstību nav būtiski mainījušās.

Ministrijas izstrādātā metodika paredz atbalstāmo teritoriju statusu arī turpmāk piešķirt atsevišķām valsts teritorijām, veidojot papildinošus attīstības centrus.

Piešķirot pašvaldībām īpaši atbalstāmās teritorijas statusu, teritorijās atbilstoši iespējām tiktu nodrošināta pievilcīga dzīves vide iedzīvotājiem, koncentrējot atbalstu publiskās infrastruktūras sakārtošanā, darba vietu un pamata pakalpojumu pieejamībā un sasniedzamībā. Tādējādi tiktu nodrošināta sasaiste ar apkārtējām teritorijām un iekļaušanos valsts nozīmīgāko attīstības centru tīklā.

Īpaši atbalstāmās teritorijas statuss tiek piešķirts ar mērķi radīt iespējas ekonomiski vāju vai mazāk labvēlīgu teritoriju attīstībai, lai veicinātu līdzvērtīgu sociālo un ekonomisko apstākļu izveidošanos visā valsts teritorijā.

Latvijā darbojas pieci plānošanas reģioni - Rīgas, Vidzemes, Zemgales, Kurzemes un Latgales, kuru uzdevums ir savas kompetences ietvaros nodrošināt reģiona attīstības plānošanu un koordināciju, noteikt ilgtermiņa attīstības galvenos pamatprincipus, mērķus un prioritātes.