Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Ventspils aicina uz koku stādīšanas talku

© pixabay.com

Ventspils Reņķa dārzā šodien sākta bojāto vītolu likvidēšana, bet vietā tiks iestādīti jauni vītoli, aģentūru LETA informēja Ventspils komunālā pārvaldē.

Aizvadītajā gadā Ventspils valstspilsētas domes Apstādījumu saglabāšanas komisija veica augošo koku apsekošanu Reņķa dārza, kurā tika secināts, ka augošā vītolu rinda gar grāvi, pie auto stāvlaukuma Kuldīgas ielā 66, ir stipri bojāta. Lielā vēja un vētras ietekmē vītoli ir zaudējuši lielus skeletzarus, kuros attīstoties trupei, tie kļuvuši nestabili un bīstami.

Ar Arhitektūras un pilsētbūvniecības nodaļas izdoto atļauju ir uzsākta Balto vītolu zāģēšana un frēzēšana, norobežojot darba teritoriju, tādēļ vietām gājēju celiņi tiks nožogoti, aicinot iedzīvotājus būt saprotošiem. Zāģēšanas darbus paredzēts pabeigt līdz 15.aprīlim, taču ar to zaļās infrastruktūras uzlabošanas darbi neapstāsies, jo 22.aprīlī iedzīvotāji un pilsētas viesi tiks aicināti uz Koku stādīšanas talku, kursa laikā Reņķa dārzā likvidēto vītolu rindu vietā tiks iestādīta 21 Baltā vītolu šķirne "Salix alba "Sericea"", savukārt Tilta dārzā tiks iestādīti 26 dažādi kokaugi, kā krūmi, ābeles, kļavas un arī eksotiskāki kokaugi, kā burvjulazdas, korintes, amūras mākijas.

Lai papildinātu Ventspils parku un ielu apstādījumu zaļo ainavu, Ventspils Komunālā pārvalde ir noslēgusi iepirkumu par 63 jaunu kokaugu stādīšanu pilsētā. Ventspils pašvaldība rūpējas par to, lai katra koka vietā, kas tiek likvidēts trupes vai citu bojājumu un apstākļu dēļ, tiktu iestādīti vismaz divi jauni koki. Ārpus koku stādīšanas talkām pilsētas ainava tiks papildināta ar 16 kokaugiem, kā parastie skābarži Pētera ielā, liepas Zvaigžņu un Aleksandra ielā un individuāli koki citviet. Stādot kokus, tiek ievērota koku stādīšanas stratēģija, izvēloties katrā vietā augsnes sastāvam piemērotus un telpas mērogā iederīgus kokus, kuri ir spējīgi pielāgoties vietējiem klimatiskajiem apstākļiem.