Levits: Tiešsaistes vēlētāju reģistra jautājumu nepieciešams atrisināt pēc iespējas drīzāk

© Gints Ivuškāns/f64

Tiešsaistes vēlētāju reģistra jautājumu nepieciešams atrisināt pēc iespējas drīzāk, uzsvēra Valsts prezidents Egils Levits, kurš šodien Rīgas pilī tikās ar Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētāju Kristīni Saulīti.

Kā aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejas Mediju centra vadītāja Justīne Deičmane, puses pārrunāja jautājumus par CVK turpmāko darbību un nākamgad gaidāmajām Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām.

Ņemot vērā nepieciešamību stiprināt CVK institucionālo kapacitāti un sadarbību ar dažādām valsts pārvaldes institūcijām, Valsts prezidents un Saulīte diskutēja par turpmāko CVK institucionālo pārvaldību. Levits uzsvēra, ka CVK iespējamā atrašanās Valsts kancelejas pārraudzībā atbilstu mūsdienīgam Eiropas un Skandināvijas valstu modelim.

Tāpat Valsts prezidents sarunā uzsvēra, ka jau vairākkārt ir stingri paudis savu nostāju par pārdomātas un mērķtiecīgas valsts digitālās politikas nepieciešamību, tai skaitā arī digitālās infrastruktūras pārvaldību. Valsts prezidents atzīmēja, ka tas attiecas arī uz tiešsaistes vēlētāju reģistru. Šāds reģistrs dod iespēju cilvēkiem balsot pēc izvēles jebkurā no vēlēšanu iecirkņiem Latvijā, piemēram, kā tas bija 14.Saeimas vēlēšanās

CVK priekšsēdētāja pauda, ka nepieciešams politisks lēmums par to, kura valsts institūcija uztur valsts informācijas tehnoloģiju sistēmas, tai skaitā tiešsaistes vēlētāju reģistru. Ja valsts nespēs EP vēlēšanās nodrošināt tiešsaistes vēlētāju reģistru, būs jāatgriežas pie tā, ka vēlētājs tiek piesaistīts konkrētam iecirknim, par to saņemot paziņojumu papīra formā pastkastītē, skaidroja Saulīte.

Vienlaikus Saulīte apstiprināja, ka CVK dara visu iespējamo, lai EP vēlēšanu process Latvijā noritētu bez sarežģījumiem un iedzīvotājiem ērtā veidā.

Latvijā

Lai avīzes “Kurzemes Vārds” 1919. gada 3. oktobrī nodrukātais apsveikums jaundibinātajai Latvijas Universitātei atgādina, ka augstskolu Latvijas valsts nodibināja kara laikā: “Lai pulcējas ap to kā droši sargi mūsu jaunekļi stiprām bruņām un asiem šķēpiem varenajās rokās uz cīņu pret tumsības varu, kas kā baigi draudoši ķēmi vēl spiežas ap Gaismas kalnu, kurā lepni pacēlusies mūsu jaunā Burtnieku pils.”

Svarīgākais