Pabalstus varētu apgriezt jau no gada sākuma

Samazinot izdevumus sociālajā budžetā, pabalstu ierobežojums arī attiecībā uz topošajiem vecākiem varētu stāties spēkā jau no šā gada sākuma, jo šādam lēmumam būtu lielāks finansiāls ieguvums.

Tas nozīmē: ja valdība pieņems šādu lēmumu, pabalstu ierobežojums attiektos arī uz tām ģimenēm, kuras jau gaida mazuli.

Pieņemot lēmumu samazināt sociālā budžeta izdevumus par 40 miljoniem latu, konceptuāli tika izlemts, ka sociālās apdrošināšanas pabalstiem – vecāku pabalstiem, bezdarbnieku un slimības pabalstiem – tos izmaksājot, tiktu noteikti griesti 350 latu apmērā, paredzot, ka gadījumā, ja pabalsts pārsniedz šo summu, no pārējās tiktu maksāti 50 procenti. Pēc labklājības ministra Ulda Auguļa (ZZS) teiktā, tas zināmā mērā palīdzētu saglabāt sasaisti ar cilvēka algu un nomaksātajiem nodokļiem, jo visiem netiktu noteikts viens pabalsta apmērs.

Ministrs uzsver, ka attiecībā uz vecāku pabalstu noteikti tiktu saglabāts pārejas periods, ievērojot tiesiskās paļāvības principu, tas ir, lai neciestu tie vecāki, kuri jau gaida bērniņu. Vecāku pabalsta saņēmējiem izmaiņas varētu stāties spēkā nākamā gada rudenī.

Taču cita situācija ir ar maternitātes pabalstu (to saņem topošās māmiņas) – izmaiņas varētu stāties spēkā jau no nākamā gada 1. janvāra. Tās saistītas ar pabalsta aprēķināšanu – maternitātes pabalstu sievietēm, kuras atrodas pirmsdzemdību un pēcdzemdību atvaļinājumā, varētu aprēķināt nevis no visas algas, bet tikai no 80 procentiem, tas nozīmē, ka šis pabalsts varētu sarukt aptuveni par piektdaļu.

Maternitātes pabalstu maksā sievietēm par grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma laiku, un šis atvaļinājums sievietei tiek piešķirts divus mēnešus pirms dzemdībām un divus mēnešus pēc dzemdībām. Pabalstu izmaksā uzreiz par visu atvaļinājuma periodu, un to pašlaik aprēķina 100 procentu apmērā no algas uz papīra. Sieviete saņem pabalstu tādā apmērā, kādā viņa saņēmusi algu. Tiesa, piedāvātās izmaiņas nevarētu vērtēt kā traģiskas, jo, ja arī samazinātu apjomu, no kā rēķina pabalstu, sieviete reāli saņemtu pabalstu apmērā, kāda viņai ir bijusi alga uz rokas.

Ministrs U. Augulis norāda, ka šīs izmaiņas, kā arī izmaiņas paternitātes pabalsta izmaksā varētu stāties spēkā jau no nākamā gada janvāra. Paternitātes pabalstu maksā tēviem par desmit atvaļinājuma dienām saistībā ar bērna piedzimšanu. Ietaupījums uz visu pabalstu ierobežošanu būtu 19,2 miljoni latu.

***

UZZIŅAI

Kādus sociālās apdrošināšanas pabalstus maksā topošajiem un jaunajiem vecākiem?

Pabalsts Saņēmēju skaits Vidējais apmērs (mēnesī)

Maternitātes pabalsts (izmaksā sievietēm) 2366 1271 lats (par četriem mēnešiem)

Paternitātes pabalsts 728 241

Vecāku pabalsts 16 566 440

Avots: Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (2009. gada augusts

Latvijā

Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram piespriests sabiedriskais darbs par apzināti nepatiesu ziņojumu par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret noteiktām amatpersonām, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais