"Ignitis Group": Norvēģiem ir melnā nafta, bet latviešiem var būt zaļā nafta

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Latvijas atkrastes vēja jaudas potenciāls ir vairāk nekā 14 gigavati (GW), kas ļauj veidot nozīmīgu enerģijas eksporta nozari, intervijā aģentūrai LETA teica Lietuvas "Ignitis Group" valdes priekšsēdētājs Darjus Maikštēns.

Viņš stāstīja, ka pirmā atkrastes vēja parku izsole, kur "Ignitis Group" piedalīsies, būs Lietuvā. Maikštēns skaidroja, ka Lietuvas atkrastes vēja jaudas potenciāls ir līdz 4,5 GW, kas ir ļoti liels apjoms, taču Latvijas potenciālās jautas ir trīs reizes lielākas - vairāk nekā 14 GW.

"Tas ir milzīgs potenciāls, ko izzināt un reāli izmantot, lai Latvijā veidotu nozīmīgu enerģijas eksporta nozari, ņemot vērā to, ka iekšējais patēriņš Latvijā ir 10, pat 12 reizes mazāks par tām jaudām, ko no dabas var iegūt un saražot," teica "Ignitis Group" valdes priekšsēdētājs, uzsverot, ka tādējādi "var teikt, ka norvēģiem ir melnā nafta, bet latviešiem var būt zaļā nafta, ja šo nozari attīsta gan Baltijas jūrā, gan iekšzemē".

Jautāts, kādu tirgus daļu Latvijā plāno iegūt, Maikštēns atbildēja, ka zaļās enerģijas jomā "Ignitis Group" būs starp lielākajiem tirgus spēlētājiem ar būtisku tirgus daļu, jau raugoties vien uz to megavatu apjomu, kas projektos ir plānots. "Noteikti mēs būsim starp līderiem," teica Maikštēns.

Svarīgākais