Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā

Trešdaļa Latvijas iedzīvotāju tuvāko divu gadu laikā plāno iegādāties nekustamo īpašumu

© Kaspars Krafts/f64

Latvijā 31% iedzīvotāju apsver iespēju tuvāko divu gadu laikā iegādāties nekustamo īpašumu, bet 13% - apņēmušies to darīt, aģentūrai LETA pavēstīja "Ferratum Insights" pārstāvji, atsaucoties uz kompānijas veiktās aptaujas datiem.

Salīdzinoši vidēji Eiropā iedzīvotāji nav tik pozitīvi noskaņoti, proti, 21% respondentu pauduši varbūtību vai pozitīvi apstiprinājuši nekustamā īpašuma iegādi nākamo pāris gadu laikā, atzīmēja "Ferratum Insights" pārstāvji.

Lielākā daļa jeb 69% respondentu Latvijā atzinuši, ka tuvāko divu gadu laikā neplāno iegādāties nekustamo īpašumu, par galvenajiem iemesliem minot nekustamā īpašuma cenu pieaugumu un mājsaimniecības finansiālās situācijas izmaiņas inflācijas ietekmē.

Savukārt 13% aptaujāto norādījuši uz vēlmi nogaidīt izdevīgāku brīdi, lai veiktu šādu būtisku pirkumu, bet 12% respondentu akcentējuši finansiālā stāvokļa izmaiņas, kā prioritāti izvirzot ikdienas izdevumu apmaksu, tostarp ar mājokļa uzturēšanu saistītās izmaksas, kuru dēļ nācies pārskatīt mājsaimniecības ikdienas tēriņu paradumus.

Vairāk nekā 40% Latvijas iedzīvotāju, kuri neplāno iegādāties nekustamo īpašumu tuvāko divu gadu laikā, atzīst, ka viņiem jau pieder kāds nekustamais īpašums vai augsto īpašumu cenu dēļ un neskaidrās ekonomiskās situācijas dēļ viņi nav ieinteresēti investēt līdzekļus mājokļa iegādē.

Līdzvērtīgus iemeslus, lai neiegādātos nekustamo īpašumu tuvāko divu gadu laikā, vidēji norādījuši arī respondenti no 13 Eiropas valstīm, kurās veikta "Ferratum Insights" aptauja.

Aptauja veikta tiešsaistē no 2022.gada oktobra līdz novembrim, un kopumā tajā 13 valstīs piedalījās 7831 dalībnieks.