Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Aptauja: Vai studenti jūtas labi sagatvoti darba dzīvei?

© Kaspars Krafts/f64

Vairāk nekā puse jeb 57% studentu uzskata sevi par labi sagatavotiem Latvijas darba tirgum, liecina starptautiskā zinātniskā pētījuma "Studentu sociālie un ekonomiskie dzīves apstākļi" jeb "Eurostudent VIII" rezultāti.

Rādītājs ir nedaudz augstāks nekā 2017.gadā, kad šādam apgalvojumam piekrita 55% studentu.

Vienlaikus nedaudz pieaudzis arī to studentu skaits, kuri ir ļoti skeptiski par savu sagatavotību darba tirgum. 2022.gadā par slikti sagatavotiem sevi atzina 14% respondentu, kamēr 2017.gadā apgalvojumam piekrita 8% studentu.

Par labi sagatavotiem Latvijas darba tirgum visbiežāk sevi uzskata 67% garā cikla 2. līmeņa profesionālo studiju programmu studenti. Savukārt puse jeb 50% akadēmiskās bakalaura studiju programmās studējošisavu gatavību vērtē viszemāk.

Augstāk sagatavotību Latvijas darba tirgum vērtē tie studenti, kuri semestra laikā strādā algotu darbu, līdz ar to varot pieņemt, ka studentiem, kuriem nav darba pieredzes vai pietiekamas prakses specialitātē, ir grūtāk novērtēt savas prasmes un atbilstību pieprasījumam darba tirgū, norādīts pētījuma ziņojumā.

"Eurostudent VIII" pētījumu pēc Izglītības un zinātnes ministrijas pasūtījuma Latvijā veica Latvijas Universitātes Filozofijas un socioloģijas institūta pētnieki. Tiešsaistes aptauju no 2022.gada 1.marta līdz 15.jūnijam aizpildīja 2646 studenti no 52 valsts un juridisko personu dibinātām augstākās izglītības iestādēm visā Latvijā.