Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Jaunākā informācija par applūdušajiem ceļiem un teritorijām [papildināts 17:05]

© Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Latvijas upēs turpinās ūdens līmeņa paaugstināšanās un applūst arvien vairāk ceļu un teritoriju.

17:05 Daugavpilī joprojām ir spēkā dzeltenais brīdinājums, kas tiek izsludināts, ūdens līmenim sasniedzot 5,96 metrus (m) virs stacijas nulles atzīmes, aģentūra LETA uzzināja pilsētas pašvaldībā.

Pēc jaunākajiem sestdienas datiem, Daugavpilī pilsētā ūdens līmenis upē sasniedzis septiņus metrus virs stacijas nulles atzīmes, liecina Plūdu risku informācijas sistēmā publicētā informācija. Tas ir augsts, bet tomēr ne kritisks, skaidro pašvaldībā. Oranžo brīdinājumu, kad iedzīvotājiem jābūt gataviem pasargāt sevi un savu īpašumu, iespējama īpašumu un transporta infrastruktūras applūšana, var tikt traucēta elektroenerģijas un ūdens piegāde, telekomunikāciju sakari, izsludina, ūdens līmenim sasniedzot 7,46 m atzīmi virs stacijas nulles atzīmes.

Ņemot vērā pēdējās dienās novērojamo Daugavas ūdens līmeņa straujo celšanos, piektdien Daugavpils domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš sasauca sapulci, kurā ar pašvaldības atbildīgo dienestu pārstāvjiem apsprieda situāciju pilsētā. Visu nedēļas nogali notiks pilsētas teritorijas pastiprināta uzraudzība, lai vajadzības gadījumā iespējami īsākā laikā reaģētu uz plūdu radītajiem draudiem, informē pašvaldībā.

Lai radītu maksimāli drošu dzīves vidi daugavpiliešiem, pašvaldības dienesti visu nedēļas nogali dežūrēs diennakts režīmā. Pašvaldības policija iekļaus patrulēšanas maršrutos visas par potenciāli bīstamās atzītās vietas un regulāri informēs par apsekošanas rezultātiem komunālos dienestus un pašvaldības vadību. Gadījumā, ja tiks konstatēts, ka kaut kur novērojami applūšanas draudi, Komunālās saimniecības pārvaldes un SIA "Daugavpils ūdens" speciālisti nekavējoties reaģēs un veiks visus nepieciešamos pasākumus.

Ceļoties gruntsūdeņu līmenim, preventīvi pie Ruģeļiem pie ceļiem un kādā vietā pie dambja tiek veikta nostiprināšana ar smilšu maisiem, aģentūrai pastāstīja pilsētas civilās aizsardzības organizators Mārtiņš Ruļuks. Judovkas mikrorajonā sākot applūst daži īpašumi.

16:11 Augšdaugavas novadā ūdens līmenis patlaban turpina celties par 30 centimetriem diennaktī, aģentūru LETA informēja novada pašvaldības izpilddirektors Pēteris Dzalbe.

Turpina applūst teritorijas deviņos novada pagastos, kuros pašvaldība lūgusi izsludināt ārkārtas situāciju. Ir slēgti satiksmei vairāki pašvaldības un viens valsts ceļš, kā arī vēl dažām mājsaimniecībām vairs nav iespējas nokļūt līdz sauszemei bez laivas. Dvietes pagastā ir māja, kuras iemītniece ir nošķirta no ārpasaules, bet atteikusies no evakuācijas. Ar viņu tiekot uzturēta komunikācija, lai nepietrūktu pārtikas.

Applūduši ir arī Višķi, kur Luknas ezerā ūdens līmenis cēlies par 2,77 metriem virs novērojumu stacijas nulles atzīmes, liecina Plūdu riska informācijas sistēmā publicētā informācija. Tālāk ir pārplūdusi arī Dubnas upe, stāstīja Dzalbe. Ūdens līmenis šajā apkaimē ir netipiski augsts vairākās mazajās upēs, to caurplūde ir pārāk zema. Acīmredzami laikus netiek tīrītas to gultnes, tādēļ ir kavēta ūdens notece, tādēļ pēc plūdiem būs jārisina šie jautājumi kopīgi ar Latvijas Valsts mežiem un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, sacīja amatpersona.

Šogad plūdu līmenis Augšdaugavas novadā ir netipiski augsts. Pēc Dzalbes teiktā, palu situācija šogad ir līdzīga 2013.gadam, tikai tad vēl bija ledus sastrēgumi ap Līvāniem un Nīcgali, kurus vajadzēja monitorēt un lemt, vai tos spridzināt, lai palielinātu caurteci.

Nākamnedēļ tiekot prognozēta ūdens līmeņa paaugstināšanās, taču kāpuma temps samazināsies līdz desmit centimetriem dienā. Pietiekot ar vēl tikai pieciem centimetriem, lai applūstu 10-20 mājas dārzkopības kooperatīva "Kooperators" teritorijā Līksnas pagastā, bet ar 15 centimetriem - lai appludinātu Tabores pagasta kooperatīvu "Maļutki". Šajos kooperatīvos cilvēki dzīvo visu gadu, gan ne visās mājās, sacīja Dzalbe.

Ir arī pāris zemnieku saimniecības, kas "nogrieztas" no ārpasaules, un vienai saimniecībai vajadzīga palīdzība, lai varētu nodot pienu pārstrādei. Zemessardze sniedz palīdzību, lai nogādātu bērnus skolās.

Kā jau vēstīts, ceturtdien upju ūdens līmeņa straujās paaugstināšanās dēļ Augšdaugavas novada pašvaldības domes sēdē pieņemts lēmums prasīt Ministru kabinetam izsludināt ārkārtējo situāciju novada Bebrenes, Dvietes, Kalkūnes, Līksnas, Nīcgales, Pilskalnes, Sventes un Tabores pagastos, bet piektdien šim sarakstam pašvaldība ar ārkārtas sēdes lēmumu pievienoja arī Laucesas pagastu.

14:54 Ūdens līmenis Daugavā Jēkabpils novada teritorijā lēni turpina kāpt, aģentūru LETA informēja Jēkabpils pašvaldības pārstāve Margita Liepiņa.

Diennakts laikā Daugavā pie Jersikas, kur atrodas meteoroloģiskā dienesta ūdens līmeņa mērījumu stacija, ūdens līmenis paaugstinājies par 17 centimetriem.

Dunavas pagastā nogādātas desmit gultas un demit guļammaisi, kā arī nepieciešamības gadījumam sagatavota motorlaiva.

Atbildīgie dienesti monitorē situāciju.

Jēkabpilī šodien ūdens līmenis ir 5,63 metri virs nulles atzīmes, Zeļķos - 5,71 metrs, Jersikā - 7,01 metrs virs hidroloģisko novērojumu stacijas nulles atzīmes, liecina Plūdu riska informācijas sistēmas interneta vietnē pieejamā informācija.

Kā ziņots iepriekš, janvāra plūdos Jēkabpilī ūdens līmenis sasniedza 8,9 metrus virs novērojumu stacijas nulles punkta.

14:08 Aiviekstē pie Lubānas ūdenslīmenis stabilizējas, aizvadītajā diennaktī paaugstinājies par 3 cm, Gaujā no Siguldas līdz Carnikavai ūdenslīmeņa kāpums 1...4 cm, Salacā pie Mazsalacas 2 cm.

Ūdenslīmenis nokrišņu ietekmē paaugstinājās atsevišķos rietumu un centrālās daļas upju posmos.

Tuvākajās lielā daļā upju samazināsies vai svārstīsies notece un ūdenslīmenis. Austrumdaļā palienes un zemākās vietas būs applūdušas ilgāku laiku. Lēns ūdenslīmeņa kāpums turpināsies Gaujas vidustecē un lejtecē, Salacā pie Mazsalacas.

Daugavā ūdenslīmenis turpinās paaugstināties arī tuvākajās dienās. Daugavas baseina upēs ūdenslīmenis pārsvarā pazeminās, tomēr pieteku lejteču posmos ūdenslīmenis paaugstinās. Aiviekstē turpinās ūdenslīmeņa kāpums vai svārstības. Daugavas palienes un zemākās vietas plaši applūst.

12:42 Ūdens līmenis upē Daugavā turpina celties. Nepārtraukti sekojam līdzi situācijas attīstībai, sadarbojamies ar pašvaldību atbildīgajiem pārstāvjiem, kā arī uz Daugavpili ir pārdislocēti papildus tehnikas resursus, ziņo VUGD

12:04 Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) darbinieki piektdien Augšdaugavas novada Laucesas pagastā no applūstošas teritorijas izglābuši cilvēku.

Kā aģentūru LETA informēja VUGD preses pārstāve Sandra Vējiņa, cilvēks izglābts ar laivu no applūdušas divstāvu vasarnīcas. Kāds cits cilvēks savukārt atteicies evakuēties.

Kā ziņots, plūdu dēļ Augšdaugavas novada dome piektdien ārkārtas sēdē lēma lūgt valdību plūdu draudu dēļ izsludināt ārkārtas situāciju arī Laucesas pagastā.

11.12. Atbilstoši pašreizējai "Global Forecast System" prognozei palu maksimums Daugavā būs nākamnedēļ.

10.00. Ūdens līmenis Daugavā pakāpeniski paaugstinās, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) dati.

Ūdens līmenis Daugavā pie Daugavpils kopš marta vidus cēlies par teju sešiem metriem, bet tas ir nepilnu metru zemāks nekā 2013.gada lielajos palos. Uz Latvijas-Baltkrievijas robežas ūdens līmenis patlaban ir 1,4 metrus zemāks par 2013.gada maksimumu, savukārt Daugavā pie Jēkabpils ūdens līmenis ir aptuveni trīs metrus zemāks nekā šā gada janvāra plūdos.