Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Ogre nav iesaistījusies Lielās talkas kustībā; iedzīvotāji grib talkot

© pixabay.com

Piektdien sabiedrības līdzdalības platformā "Manabalss.lv" sākta balsu vākšana par Lielās talkas organizēšanu Ogres novadā, aģentūru LETA informēja Ogres novada pilsoniskās sadarbības un attīstības biedrības pārstāve Elīna Grīnhofa.

2019.gadā pašvaldība bez iedzīvotāju viedokļa noskaidrošanas pieņēma lēmumu talkā nepiedalīties, un pašlaik Ogre ir vienīgais novads Latvijā, kas neatbalsta šo iniciatīvu.

Taču šis lēmums tieši skar iedzīvotāju pilsoniskās līdzdalības iespējas, tāpēc Ogres novada iedzīvotāji aicināti balsot par šo iniciatīvu, lai jautājums tiktu pārskatīts atbilstoši labas pārvaldības pamatprincipiem. Arī Ogres novada pilsoniskās sadarbības un attīstības biedrības veiktajā aptaujā pārliecinoši lielākais aptaujas dalībnieku skaits atbalsta Lielās talkas organizēšanu novadā un gatavi tajā aktīvi piedalīties, uzsver Grīnhofa.

Bez pašvaldības līdzdalības Lielajā talkā aktīvajiem iedzīvotājiem savāktie atkritumi tuvākajos atkritumu savākšanas punktos ir jānogādā pašu spēkiem un par saviem līdzekļiem, tādējādi dalība talkā ir apgrūtināta, un sagaidāms, ka aktivitāte būs ievērojami mazāka.

Grīnhofa skaidro, ka Lielā talka ir ne tikai atkritumu vākšanas kampaņa, bet tā ir arī saliedējoša un kopienu stiprinoša pilsoniskas aktivitātes forma. Jau daudzus gadus tā ir vienojošs un pozitīvs notikums ģimenēm, draugu kopām, kolektīviem, kas kļuvusi par jauku tradīciju. Tāpat Lielā talka ir arī iespēja runāt par vides piesārņojumu un izglītot sabiedrību par atbildīgu attieksmi pret vidi, kopīgo dzīves telpu.

Ogres novada pilsoniskās sadarbības un attīstības biedrība skaidro, ka Lielā talka ir Latvijas lielākā nevalstiskā kustība, kas balstās uz brīvprātīgu sabiedrības līdzdalību un vērsta uz iedzīvotāju kopīgas atbildības uzņemšanos un kopīgās ārtelpas sakopšanu. Šajā dienā Lielās Talkas organizatori aicina iziet ārpus savas sētas, un rūpēties par kopējām teritorijām, kur nepieciešams pielikt roku - negaidot, kad to izdarīs sētnieks, mērs vai atkritumu apsaimniekošanas uzņēmums.

Biedrības ieskatā, dalība Lielajā talkā dod tikai ieguvumus - iedzīvotājiem gandarījumu par vērtīgi pavadītu laiku un kopīgā labumā ieguldītu darbu, gan visam novadam, kas kļūs tīrāks un sakoptāks.

Lielā talka nupat ir saņēmusi Ilgtspējas balvu no Pasaules talku kustības "Let’s do it!" par augstāko iedzīvotāju iesaistīšanās līmeni gadu gaitā. Šis jau ir otrais apbalvojums, ko saņem Lielā talka kā organizācijas "Let’s do it!" pārstāve Latvijā.

Kā liecina informācija Lielās talkas mājaslapā, šogad talkā plāno piedalīties arī liels skaits ārvalstu vēstniecību.

Lielā talka šogad notiks 22.aprīlī. Lielās Talkas’23 kartē talcinieki aicināti pieteikt trīs veidu talkas - atkritumu savākšanas talkas, labiekārtošanas talkas vai apvienotās talkas labiekārtošanas un atkritumu savākšanas talkas.

Kā vēstīts, Ogres novada pašvaldība iestājas par sakoptu vidi, tomēr uzskata, ka vides sakopšanai un atkritumu vākšanai nav jārīko publiskas talkas.

Katram grāvim, meža nogabalam, laukam, upes un ezera krastam, katrai pļavai vai kādai citai teritorijai ir saimnieks, un viņa pienākums ir gādāt par attiecīgās teritorijas regulāru sakopšanu, skaidro pašvaldība.