Latvijas Banka nespēj izskaidrot tik augstas inflācijas iemeslus

© Oksana Džadana/f64

Latvijā vēsturiskās norises nespēj izskaidrot apmēram 30% no esošās inflācijas, piektdien preses konferencē informēja Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes vadītājs Uldis Rutkaste.

"Ja mēs vadāmies no vēsturiskām sakarībām, tad darba tirgus un globālais cenu spiediens šobrīd izskaidro apmēram divas trešdaļas no inflācijas. Paliek nepilna viena trešdaļa jeb apmēram 30% (...), ko vēsturiskās regularitātes nespēj izskaidrot," teica Rutkaste.

Viņš norādīja, ka atbilstoši apkopotajiem datiem, mainoties ekonomikas ciklam, šī neizskaidrojamā inflācijas komponente Latvijā "diezgan skaisti" iet līdzi, proti, ekonomikas pārkaršanas gados, kad inflācija arī bija augsta, šī komponente bija pozitīva, savukārt finanšu krīzes laikā, kad valdīja deflācija, šī komponente bija negatīva.

"Tas liek domāt, ka mums ir kaut kāds inflāciju pastiprinošs elements sistēmā, kas pastiprina cenu izmaiņas, gan tad, kad tās iet uz leju, gan tad, kad tās iet uz augšu. Kas tas varētu būt? Tas droši vien varētu būt saistīts ar inflācijas svārstību lielo nenoteiktību un zināmā mērā oportūnistisku uzņēmumu uzvedību," sacīja Rutkaste.

Vienlaikus viņš pauda pārliecību, ka šajā ziņā Latvija nav unikāla, un šādi mehānismi, droši vien, darbojas arī virknē citu valstu, taču problēma ir, ka Latvijā inflācijas svārstības ir ļoti lielas un, ja tās ir ļoti lietas, un tās vēl vairāk pastiprina šāds elements, tad tas var radīt zināmas problēmas.

Pēc Rutkastes skaidrotā, loģisks izskaidrojums šādai situācijai varētu būt lielā nenoteiktība - uzņēmumi sagaida, ka cenas pieaugs un cenu pieaugums tiek iecenots ar rezervi, kā arī, noteikti, ir arī gadījumi, kad uzņēmumam izmaksas nav pieaugušas, bet tas tik un tā palielina cenas.

"Situācijā, kad inflācija aug strauji, mainīt cenas kļūst daudz lētāk, ja tā var izteikties," piebilda Rutkaste.

Jau vēstīts, ka patēriņa cenas šogad februārī salīdzinājumā ar janvāri Latvijā pieauga par 0,6%, bet gada laikā - šogad februārī salīdzinājumā ar 2022.gada februāri - palielinājās par 20,3%, kamēr mēnesi iepriekš gada inflācija bija 21,5%. Vienlaikus 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, februārī pieaudzis par 19,4%.

Latvijā

Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) ir izsludinājusi iepirkumu par Biķernieku kompleksās sporta bāzes tuneļa pārbūvi un būvju demontāžu, liecina informācija Elektronisko iepirkumu sistēmā (EIS).

Svarīgākais