Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Policija: Uzbrukums Baibai Eņģelei notika pēc parasta konflikta

© baibaengele.com

Īrijā piekautā latviešu modele Baiba Eņģele ir saniknota par Ziemeļīrijas miertiesas lēmumu viņas uzbrucējai izteikt tikai formālu brīdinājumu, ziņo Lielbritānijas laikraksts Belfast Telegraph. Īrijas policija noliedz, ka uzbrukums noticis rasistisku motīvu dēļ – tas bijis parasts konflikts starp meitenēm naktsklubā.

24 gadus vecajai Baibai Eņģelei 23. janvāra naktī pie kluba Bed Ņūrijas pilsētā Lielbritānijai piederošajā Ziemeļīrijā bez manāma iemesla no muguras uzbruka vairākas sievietes, kas viņu nogrūda zemē un sita pa galvu, vēderu un ribām. Jaunā modele tika arī spārdīta ar augstpapēžu kurpēm.

Nākamajā dienā pēc uzbrukuma Ņūrijas pilsētas miertiesas priekšā stājās 23 gadus vecā Frensisa Bannena, kurai bija izvirzītas apsūdzības par sabiedriskās kārtības traucēšanu un uzbrukumu, kas radījis reālus miesas bojājumus. Tomēr tiesa nolēma apsūdzības atsaukt un atbildētājai izteikt tikai brīdinājumu.

"Es vienkārši nespēju noticēt, ka šie cilvēki tik viegli tiks cauri," jaunā modele teikusi laikrakstam. "Es nesaprotu Ziemeļīrijas tieslietu sistēmu. Man sita pa galvu, vēderu un kājām, es joprojām nevaru normāli staigāt," viņa piebildusi. Baiba Eņģele maigo tiesas spriedumu vērtē kā vēl vienu uzbrukumu sev.

B. Eņģeles pārstāvis sarunā ar Belfast Telegraph piebildis, ka "fakts, ka uzbrukuma izskatīšana tiesā notika tik ātri, uzdod vairāk jautājumu nekā sniedz atbildes". "Viņas ticība taisnīgumam un viņas paļāvība uz Ziemeļīrijas policiju ir sabojāta, un tā visa rezultātā viņa jūtas dubulti traumēta," viņš piebildis sarunā ar laikrakstu, uzsverot, ka B. Eņģele uz tiesu devās ar sajūtu, ka vainīgā saņems pelnīto sodu, bet tas nenotika.

Šobrīd B. Eņģele ir iesniegusi sūdzību policijas ombudam, cerot, ka lieta atgriezīsies tiesā un uzbrucēja saņems pienācīgu sodu.

Pēc uzbrukuma Eņģeles pārstāvis paziņoja, ka viņa jūtas gan fiziski, gan morāli sagrauta un viņai ir pat bail iziet ārpus telpām. Tika izteiktas bažas, ka uzbrukums varētu sabojāt jaunās modeles daudzsološo karjeru. Iepriekš Baiba bijusi Ski Ireland reklāmas seja, bet iepriekšējā gada nogalē parakstīja līgumu ar sporta apģērbu ražotāju Columbia. Uzbrukuma dēļ viņa arī pametusi Dundalku un pašlaik dzīvo Dublinā.

Joprojām gan nav zināms, kādēļ meitenes latviešu modelei uzbruka. Īrijas masu mediji iepriekš šo uzbrukumu raksturoja kā "rasistisku motīvu vadītu". "Tikai abas sievietes var atbildēt, kāpēc man uzbruka, es nezinu, kāpēc viņas uzskatīja, ka esmu to pelnījusi, to neviens nevar būt pelnījis. Tas sākās klubā ar nejaukām piezīmēm un manu matu raustīšanu, pēc tam, kad visi devās ārā, tās nogrūda mani uz zemes un sāka spārdīt. Kad viņas spēra man pa galvu un mīdījās pa manām ribām un kājām, es domāju, ka viņas gatavojas mani nogalināt," žurnālistiem stāstīja B. Eņģele. Ziemeļīrijas policija gan norāda, ka kautiņa iemesls ir bijis parasts konflikts, kas starp meitenēm radies jau naktsklubā.

Arī Latvijas goda konsuls Ziemeļīrijā Džerards O’Hērs Neatkarīgajai norādīja, ka nav iemelsa domāt, ka šis ir bijis rasistisks uzbrukums. Baiba Eņģele pēc palīdzības konsulātā nav vērsusies.