Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

BVKB vērtēs Rīgas centrā būvlaukumā sagruvušās ēkas būvprojekta atbilstību prasībām

© Dmitrijs Suļžics/f64

Būvniecības valsts kontroles biroja (BVKB) pārstāvji vērtēs ceturtdien Rīgas centrā būvlaukumā sabrukušās neapdzīvotās piecstāvu ēkas būvprojekta atbilstību normatīvo aktu prasībām un būvniecības procesa dalībnieku veiktās darbības objektā, aģentūru LETA informēja BVKB pārstāvji.

Ceturtdien sabrukusī ēka Rīgā, Satekles ielā 1C, nonākusi BVKB uzraudzībā esošo objektu sarakstā pirms mēneša - šā gada februārī.

Šā gada 13.februārī Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments objektam izdotajā būvatļaujā veicis atzīmi par būvdarbu uzsākšanas nosacījumu izpildi, tādējādi to nododot BVKB uzraudzībā.

Ēka bija iekļauta tuvākajā laikā BVKB pārbaudāmo objektu sarakstā, taču pārbaude vēl nebija veikta.

BVKB sadarbībā ar sertificēšanas institūcijām kompetences ietvaros izvērtēs veiktās tehniskās apsekošanas atbilstību un pietiekamību, būvprojekta atbilstību normatīvo aktu prasībām un būvniecības procesa dalībnieku veiktās darbības objektā.

BVKB būvinspektori strādā notikuma vietā.

Jau ziņots, ka Rīgas centrā ceturtdien būvlaukumā sagruvusi neapdzīvota piecstāvu ēka, un zem konstrukcijām atrodas vismaz trīs vieglās automašīnas, taču informācija par cietušajiem nav, aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

Plkst.14.15 VUGD saņēma izsaukumu uz Satekles ielu, kur sagruva piecstāvu ēka. Ierodoties notikuma vietā, konstatēts, ka būvlaukumā sagruvusi ēka un zem konstrukcijām atrodas vismaz trīs vieglās automašīnas.

Notikuma vietā izveidots operatīvais štābs, lai efektīvāk koordinētu konstrukciju pārmeklēšanas darbus. Notiek cilvēku evakuācija no blakus esošās ēkas un sagruvušo konstrukciju pārmeklēšana.

Tajā darbojas VUGD, AS "Latvijas gāze", pašvaldības policijas, Valsts policijas pārstāvji un būvdarbu vadītājs. Notikuma vietā strādā 34 glābēji ar sešām autocisternām, glābšanas automobili un autokāpnēm.

Kā aģentūru LETA informēja Rīgas pašvaldības policijas galvenais sabiedrisko attiecību speciālists Toms Sadovskis, patlaban satiksmei ir slēgta Dzirnavu iela un tiek darīts viss, lai iespējami ātri varētu atjaunot satiksmi.

No blakus esošās ēkas tiek evakuēti iedzīvotāji. Patlaban ir ieradies "Rīgas satiksmes" autobuss, kurā evakuētie cilvēki var uzturēties.

Aģentūra LETA novēroja, ka kvartāls ap notikuma vietu ir daļēji norobežots. Viena Dzirnavu ielas puse ir slēgta gājējiem, tāpat Dzirnavu ielas posms starp Satekles un Ernesta Birznieka-Upīša ielām ir slēgts satiksmei.

Satekles ielā, kur izvietotas divas sabiedriskā transporta pieturas, gājēju kustība nav ierobežota.

Satekles un Dzirnavu ielās atrodas vairākas VUGD, policijas un mediķu ekipāžas.