Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Daugavas HES kaskāde sagatavota lielam ūdens pieplūdumam

© Kaspars Krafts/f64

AS "Latvenergo" Daugavas hidroelektrostaciju (HES) kaskāde ir sagatavota darbam paaugstinātas pieteces apstākļos un ir gatava arī prognozētajam lielajam ūdens pieplūdumam, aģentūru LETA informēja "Latvenergo" pārstāvji.

Kompānijā norāda, ka Daugavas HES strādā ar pilnu pieejamo jaudu. Šobrīd ūdens pietece pārsniedz Ķeguma HES elektroenerģijas ražošanā izmantojamo ūdens daudzumu, un ūdens straumes drošai novadīšanai ir atvērti vairāki stacijas aizvari.

"Latvenergo" pārstāvji skaidro, ka gada sākums ir apliecinājis, ka līdz šim par reto parādību uzskatītie ziemas pali būs regulāra, varbūt pat ikgadēja realitāte, kas iestiepsies līdz pat pavasara palu laikam. Tādējādi par palu periodu varēs uzskatīt laika periodu no decembra līdz aprīlim. Šobrīd Daugavā pavasara palu periodā ienāk ūdens masas no tās lielākā sateces baseina Krievijā un Baltkrievijā. Paredzams, ka šie būs vieni no lielākajiem paliem pēdējā desmitgadē.

"Latvenergo" HES tehniskais direktors Andris Zēģele informē, ka šobrīd Pļaviņu HES ūdens pietece sasniegusi 2800 kubikmetrus sekundē, šāda pietece pēdējo reizi ir bijusi 2013.gadā. Attiecīgi Daugavas HES kaskāde strādā, izmantojot visu pieejamo jaudu, tādējādi nodrošinot Latvijas elektroenerģijas patēriņu un arī pozitīvi ietekmējot elektroenerģijas cenu "Nord Pool" biržā.

Ūdens pietecei pārsniedzot elektroenerģijas ražošanā izmantojamo ūdens daudzumu, tiek atvērti ūdens pārgāznes aizvari. Tas šobrīd ir noticis Ķeguma HES, informē Zēģele.

"Latvenergo" Daugavas HES kaskāde tika savlaicīgi sagatavota lielam ūdens pieplūdumam, sākot ar personāla gatavību un tehnisko nodrošinājumu, lai maksimāli izmantotu hidroresursus elektroenerģijas ražošanai un nepieciešamības gadījumā lieko ūdeni novadītu pār ūdens pārgāzni, pilnībā veikta iekārtu sagatavošana un pārbaude palu periodam.

Daugavas HES ekspluatācijas režīms pakārtots hidrotehnisko būvju drošumam, šobrīd tiek strādāts ar esošo Daugavas pieteci, racionāli izmantojot to elektroenerģijas ražošanai. Tāpat ievēroti ekspluatācijas instrukcijas un ūdens resursu lietošanas atļaujā noteiktie līmeņa intervāli ūdenskrātuvēs, bet operatīvais personāls ir sagatavots savlaicīgai darbu koordinācijai, lēmumu pieņemšanai par konkrētiem pasākumiem un sadarbībai ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu un citām iesaistītajām institūcijām.

"Latvenergo" koncerns pagājušajā gadā, pēc provizoriskiem datiem, strādāja ar 1,842 miljardu eiro apgrozījumu, kas ir par 72,9% vairāk nekā 2021.gadā, savukārt grupas peļņa pieauga 2,6 reizes - līdz 183,417 miljoniem eiro.

"Latvenergo" nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, kā arī ar dabasgāzes tirdzniecību un elektroenerģijas sadales pakalpojumu nodrošināšanu. "Latvenergo" pieder valstij, bet uzņēmuma obligācijas kotē biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.