Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Rīgā un Daugavpilī aizturēti nelegālās televīzijas izplatītāji

© Jānis Saliņš/F64

Pagājušonedēļ Valsts policijas likumsargi Rīgā un Daugavpilī aizturēja personas, kuras nodarbojušās ar nelegālās televīzijas izplatīšanu, nodrošinot tostarp aizliegto Krievijas propagandas kanālu apraidi. Izmeklēšanā iegūta informācija, ka aizturētās personas šīs noziedzīgās darbības veikušas ilgstoši un ar vērienu, tā piemēram, Daugavpilī aizturētais vīrietis nodrošinājis nelegālo televīziju 13 000 mājsaimniecību plašā Latvijas teritorijā. Saistībā ar notikušo ir uzsākti kriminālprocesi, un šobrīd tajos turpinās izmeklēšana.

21. martā Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes (VP GKrPP) Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes 2. nodaļas policisti aizturēja 1976. gadā dzimušu vīrieti, kurš aptuveni 15 gadus Rīgas reģiona iedzīvotājiem nelicencēti, par maksu sniedza televīzijas pakalpojumus.

Pēc aizturēšanas policisti veica virkni kratīšanu TV pakalpojumu sniedzēja un tā nelikumīgo pakalpojumu abonentu īpašumos. Kratīšanas laikā tika izņemts liels daudzums televīzijas signāla uztveršanas, formēšanas un izplatīšanas iekārtu. Noskaidrots, ka persona sniegusi televīzijas pakalpojumus, izmantojot Krievijas Federācijā reģistrētu raidsabiedrību - sabiedrības ar ierobežotu atbildību: “NTV - Plus”, kā arī slēgtās akciju sabiedrības “Nacionālā satelītu komercsabiedrība”, kura televīzijas pakalpojumus sniedz izmantojot zīmolu: “Trikolor” veidoto televīzijas saturu, kurā citu starpā iekļautas no Latvijā retranslējamo audio un audiovizuālo programmu saraksta izslēgtās TV programmas, kā piemēram: “MIR 24”, “RTVi”, “RBK”, “Rossija RTR”, “Rossija24”, “TV Centr International”.

Savukārt 23. martā Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja amatpersonas sadarbībā ar kolēģiem no VP GKrPP Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes un Kibernoziegumu apkarošanas pārvaldes, citā iepriekš uzsāktā kriminālprocesā, Daugavpilī un Rīgā veica virkni izmeklēšanas darbību, tajā skaitā arī sešas kratīšanas, kuru rezultātā tika atrastas un izņemtas nelegālo televīziju pārraidošas ierīces, dokumentācija, datu nesēji un citi lietiski pierādījumi, kam ir būtiska nozīme kriminālprocesā, kā arī pierādījumu iegūšanā un nostiprināšanā.

Policija ir noskaidrojusi 1988. gadā dzimuša vīrieša saistību ar minēto noziegumu. Iegūta informācija, ka persona ilgstoši ir nodrošinājusi nelegālās televīzijas pakalpojumus, šādā veidā pārkāpjot arī blakustiesības, nodrošinot vairāk nekā 13 tūkstošiem mājsaimniecību televīzijas pakalpojumu bez licences un atbilstošām tiesību īpašnieku atļaujām. Aizdomās par noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu policisti ir aizturējuši vienu personu.

Par šādu noziedzīgu nodarījumu Krimināllikuma 148. panta pirmajā daļā paredzēta brīvības atņemšana līdz diviem gadiem.