Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Spēkā stājies cietumsods par advokāta Bērziņa slepkavību

© Oksana Džadana/ F64

Augstākās tiesas (AT) Krimināllietu departaments šodien atteicās ierosināt kasācijas tiesvedību lietā par advokāta un bijušā tiesneša Ulda Bērziņa slepkavību, līdz ar to spēkā stājies Rīgas apgabaltiesas spriedums, ar kuru diviem vīriešiem piespriests cietumsods, aģentūru LETA informēja tiesā.

AT konstatēja, ka kasācijas sūdzībās atkārtoti ietverti argumenti, kurus Rīgas apgabaltiesa, izskatot lietu apelācijas kārtībā, ir izvērtējusi un motivēti noraidījusi. Līdz ar AT lēmumu stājas spēkā Rīgas apgabaltiesas lēmums atstāt negrozītu Rīgas rajona tiesas spriedumu.

Viens apsūdzētais atzīts par vainīgu slepkavībā, kas saistīta ar laupīšanu un sodīts ar brīvības atņemšanu uz 17 gadiem. Tomēr ievērojot, ka persona jau iepriekš atzīta par vainīgu citos noziegumos, kā galīgais sods viņam piespriests 20 gadus cietumsods. No apsūdzētā piedzenama morālā kaitējuma kompensācija noslepkavotā mātes un sievas labā, pavisam 89 850 eiro.

Otrs lietā apsūdzētais atzīts par vainīgu laupīšanā un sodīts ar brīvības atņemšanu uz astoņiem gadiem. Savukārt galīgais sods noteikts brīvības atņemšana uz deviņiem gadiem, jo arī viņš iepriekš atzīts par vainīgu un sodīts par citu noziegumu.

No abiem apsūdzētajiem solidāri piedzīta morālā kaitējuma kompensācija 8000 eiro noslepkavotā mātes labā.

Jau vēstīts, ka saskaņā ar apsūdzību 2019.gada 20.jūlija vakarā divi vīrieši maskās iebruka privātmājā Mārupē un ar līdzi paņemto izolācijas lenti sasēja tur esošo sievieti, lai aplaupītu māju.

Pēc neilga brīža mājās atbrauca sievietes dēls ar sievu. Sieviete pamanīja laupītājus un sāka saukt pēc palīdzības. Viens no laupītājiem ar nolaupītājām mantām aizmuka no notikuma vietas, savukārt otrs vīrieša virzienā raidīja trīs šāvienus. Cietušais vēlāk no gūtajiem ievainojumiem slimnīcā mira.

Viens notiesātais vīrietis ir dzimis 1967.gadā, bet otrs - 1982.gadā. Abi vīrieši jau iepriekš bija nonākuši policijas redzeslokā gan par mantiskiem noziegumiem, gan par noziegumiem, kas vērsti pret personu dzīvību un veselību.