Inspekcija: palielinot nodokli azartspēlēm, var samazināties spēļu zāļu skaits Latvijā

Valsts budžeta konsolidācijas ietvaros palielinot nodokli azartspēlēm, var samazināties spēļu zāļu un spēļu automātu skaits Latvijā, aģentūrai BNS norādīja Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijas priekšniece Signe Birne.

Vērtējot pirmdien koalīcijā panākto vienošanos par azartspēļu nodokļa palielināšanu, viņa klāstīja, ka, palielinot nodokļus, var samazināties spēļu zāļu un automātu skaits. No sabiedrības viedokļa tas ir apsveicami, taču jāņem vērā, ka azartspēļu nodoklis ir tieši atkarīgs no spēļu zāļu un automātu skaita, paskaidroja Birne.

"Tas ir koks ar diviem galiem," atzina inspekcijas priekšniece, vēršot uzmanību uz to, ka jau 2010.gada azartspēļu nodokļa ieņēmumi bija plānoti mazāki nekā iepriekš, ņemot vērā samazināto spēļu zāļu un iekārtu skaitu, taču nodokļu ieņēmumu plāns tik un tā netika izpildīts.

Birne sacīja, ka pašlaik ir grūti pateikt, kā tieši azartspēļu nodokļa palielināšana ietekmēs azartspēļu tirgu Latvijā, jo jāsaprot, ko tieši paredzēts mainīt un cik daudz nodoklis azartspēlēm tiks palielināts.

Jau vēstīts, ka koalīcijas partiju sadarbības padome pirmdien vienojās par šā gada budžeta konsolidācijas pasākumiem, kuru fiskālā ietekme ir aptuveni 27 miljoni latu. Tostarp tiek piedāvāts palielināt nodokli azartspēlēm, taču konkrēti aprēķini vēl tiek veikti. Sarunas par konsolidācijas pasākumiem koalīcija turpinās nākamnedēļ.

Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcija darbu sāka 1998.gadā, un tā realizē valsts politiku izložu un azartspēļu organizēšanā. Iestādes galvenie uzdevumi ir nodrošināt, lai azartspēles patērētājiem ir drošas, azartspēļu un loteriju organizētāji atbilst likumā noteiktajām prasībām, kā arī nodrošināt azartspēļu un loteriju kontroli un uzraudzību, lai tās tiktu organizētas tikai atbilstoši valsts normatīvo aktu prasībām, un nodrošināt patērētāju interešu aizsardzību un veidot ieguldījumu, lai samazinātu iespējamo sociālo risku, kas saistīts ar azartspēlēm.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.