Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Par bargu naudu izstrādās Rīgas viedās pilsētas pamatnostādnes

© Dmitrijs Suļžics/f64

Rīgas domes Pilsētas attīstības komiteja pirmdien atbalstīja 96 800 eiro piešķiršanu Rīgas viedās pilsētas pamatnostādņu izstrādei.

Atbilstoši Eiropas komisijas rīcības virzienam - viedās pilsētas un nozares vidējā termiņa plānošanas dokumentiem pašvaldību pienākums ir mērķtiecīgi veidot un plānveidīgi ieviest viedo pilsētu risinājumus, lai nodrošinātu pilsētas infrastruktūras efektīvu pielāgošanos iedzīvotāju un uzņēmēju vajadzībām, padarot dzīvi pilsētā ērtu, drošu un ilgtspējīgu.

Vienlaikus pilsētai jābūt spējīgai reaģēt uz nākotnes izaicinājumiem, jāspēj ātri pielāgoties izmaiņām, tādejādi mazinot zaudējumus un riskus infrastruktūrai, iedzīvotāju veselībai un dzīvībai.

Viedās pilsētas mērķiem ir jābūt saistītiem ar pilsētas plānošanas un attīstības dokumentiem, ietvertiem tajos identificētājās pilsētas attīstības prioritātes, kā arī jābūt identificētiem tajās jomās, kas palikušas ārpus stratēģisko dokumentu ietvara, bet nākotnē varētu kļūt par ekonomikas, zinātnes un inovāciju attīstības virzītājspēku.

Atbilstoši Rīgas ilgtspējīgas attīstības stratēģijā līdz 2030.gadam noteiktajai vīzijai Rīgā ir jāuzlabo dzīves kvalitāte, pilsēta ir jāveido resursus taupoša, vieda, ar inovatīvu ekonomiku un uz klientiem orientētu pārvaldi.

Vidējā termiņā viedās pilsētas risinājumiem jāatbalsta Rīgas attīstības programmā 2022.-2027.gadam noteiktās prioritātes un horizontālie virzieni, īpaši veicinot klimatneitralitāti, resursu un pārvaldības efektivitāti, ietverot digitālo transformāciju un atvērtu pilsētas pārvaldi, kā arī inovāciju radīšanu un attīstību.

Pilsētai šobrīd ir vislielākā iespēja kļūt par inovāciju radīšanas un iedzīvināšanas centru Latvijā - uz sadarbību vērstu ekosistēmu, kuras darbība veicina ārvalstu investīciju piesaisti, konkurētspējīgu jaunuzņēmumu skaita straujāku pieaugumu, regulāru starptautisko sadarbību pētniecības un inovāciju projektos spēcīgu integrāciju globālajās vērtību ķēdēs, kā arī veicina pilsētas resursu efektīvu izmantošanu un iedzīvotāju labklājības celšanu.

Ar Rīgas domes pērn oktobrī pieņemto lēmumu ir sākts Rīgas viedās pilsētas pamatnostādņu izstrāde un par izstrādi noteikta atbildīgā iestāde - Departaments. Projekta rezultātā tiks izstrādātas viedpilsētas pamatnostādnes.

Projekta īstenošanas aktivitātes paredz Eiropas Savienības pilsētu prakses izpēti viedās pilsētas attīstībā, kā arī esošās situācijas novērtēšana, veicot vispārējo salīdzināšanu, vairākās prioritārajās jomās, piemēram, mobilitātē, drošībā, veselībā.

Tāpat projekts, piemēram, paredz viedpilsētas izveides pamatojuma un nepieciešamība apraksta sagatavošanu, viedpilsētas pārvaldības modeļa izstrādi, jaunu pilotteritoriju izveides un pilotteritoriju pārvaldības mehānisma izstrādi un viedpilsētas pamatnostādņu publiskās apspriešanas organizēšanu.

Provizoriskās projekta kopējās izmaksas plānotas 96 800 eiro apmērā.

Projekta izpildes termiņš paredzēts deviņi mēneši no līguma noslēgšanas brīža, ņemot vērā iepirkuma procedūras rezultātus un ilgumu.