Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Pērn zivjērgļu ligzdas atrastas 155 vietās

© Mārtiņš Zilgalvis/f64

Apsekojot 240 vietas Latvijā, kuras zivjērgļi apdzīvojuši iepriekšējos gadus vai potenciāli varētu to darīt nākotnē, pērn 155 vietās atrastas apdzīvotas ligzdas, liecina AS "Latvijas valsts meži" (LVM) publicētā informācija.

LVM vides eksperts Aigars Kalvāns atzīmē, ka pēdējo piecu gadu periodā zivjērgļu apdzīvoto teritoriju skaits ir lielāks par 150 vietām. Savukārt lielākais zināmais apdzīvoto teritoriju skaits vienā gadā bija 2021.gadā, kad tādu vietu bija 160.

Tāpat viņš norāda, ka 2022.gadā LVM apsaimniekotajos mežos tika atrastas arī trīs jaunas līdz šim nezināmas zivjērgļa apdzīvotas teritorijas, kā arī tika konstatēts, ka zivjērglis sekmīgi ligzdoja ligzdā, kas nebija apdzīvota 13 gadus.

Pēc dažu gadu pārtraukuma, šajā ligzdošanas sezonā tika apsekota arī ligzda, kurā bija četri zivjērgļu mazuļi. Parasti ligzdā ir divi līdz trīs mazuļi. Pēdējo reizi šāds gadījums bijis 2019.gadā.

Vienlaikus LVM informē, ka 2022.gadā bija 98 sekmīgas zivjērgļu ligzdas jeb tādas, kurās ir mazuļi. Tik daudz sekmīgu ligzdu monitoringa vēsturē bija tikai 2020.gadā.

Kā norāda uzņēmumā, LVM vides eksperti veic regulāru putnu monitoringu, lai gūtu informāciju par putnu sugām tīkamiem dzīves apstākļiem, un saskaņā ar LVM vides mērķiem mazinātu mežsaimniecisko darbību ietekmi uz reto un aizsargājamo sugu dzīves apstākļiem.

Zivjērgļa monitorings Latvijā tiek veikts kopš 2007.gada, bet LVM to koordinē kopš 2013.gada. Apdzīvoto teritoriju un sekmīgo zivjērgļu ligzdu skaita dinamika no 2007. līdz 2022.gadam joprojām ir pozitīva, atzīst LVM.

LVM vienīgais īpašnieks ir valsts, bet akciju turētāja ir Zemkopības ministrija.