Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Mātes pienam var būt dzīvības cena. Mātes piena bankai – gads

© pixabay.com

Šodien, 24. martā, aprit gads kopš Bērnu slimnīcā darbojas Mātes piena banka. Pateicoties donoru saziedotajam 131 litram, jau 20 mazuļiem Bērnu slimnīcas jaundzimušo nodaļās ir bijusi iespēja tikt pie donoru mātes piena, kas ir zelta vērtē. Pēdējā pusgada laikā kopš donoru mātes piens tiek izsniegts, Bērnu slimnīcā par 54 % samazinājies smagas zarnu iekaisuma slimības jeb nekrotiskā enterokolīta biežums priekšlaikus dzimušajiem – tiek glābtas dzīvības un bērnu veselība. Mātes piena bankas darbs arī iedvesmojis daudzas mammas saglabāt vai atjaunot sava piena veidošanos, infprmē Bērnu slimnīca.

Kad pirms gada, pateicoties ziedotāju atbalstam vairāk nekā 150 000 eiro apmērā un Bērnu slimnīcas ieguldījumam, tika izveidota Latvijā pirmā Mātes piena banka, neviens nezināja, cik liela būs jauno māmiņu atsaucība. Veselības ministrijas un Nacionālā veselības dienesta finansējums nodrošina Mātes piena bankas ikgadējo uzturēšanu, bet donorēm, kuras gatavas dalīties ar savu pienu, tas ir brīvprātīgs darbs bez atalgojuma naudas izteiksmē. Gada laikā pieteikušās vairāk nekā 100 jaunās māmiņas, kuras vēlētos kļūt par donorēm, bet pienu ziedojušas un turpina ziedot 29.

“Mums ir liels prieks un gandarījums, ka atsaukušās tik daudzas mammas, kuras gatavas ieguldīt savu laiku un pūles, lai pašiem mazākajiem un trauslākajiem Bērnu slimnīcas pacientiem tiktu saziedotais pieniņš. Esam radījuši precīzu sistēmu un ieviesuši modernākās tehnoloģijas, lai katra saziedotā piena lāse tiktu pārbaudīta un mēs būtu pārliecināti, ka tā ir jaundzimušajiem droša. Taču bez mammām, kuras ik vakaru atslauc un sasaldē savu pieniņu, mūsu banka būtu tukša. Liels paldies visām mātes piena donorēm, mūsu ārstēm un aprūpes māsām par šī gada darbu,” atzīst Valts Ābols, Bērnu slimnīcas valdes priekšsēdētājs.