Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Ik gadu tiesu izpildītāju lietvedībā tiek reģistrēts milzīgs lietu skaits

© pixabay.com

Ik gadu tiesu izpildītāju lietvedībā tiek reģistrēts milzīgs lietu skaits, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" teica Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes (LZTIP) priekšsēdētāja Iveta Kruka.

"Pagājušajā gadā tās bija 177 000 jaunas izpildlietas. 60 % no šīm lietām veido administratīvo sodu piedziņas lietas," teica Kruka.

Vienlaikus viņa norādīja, ka Covid-19 pandēmija nav būtiski ietekmējusi lietu skaita pieaugumu.

"Ar vienu izņēmumu - ņemot vērā, ka bija jauns administratīvais regulējums attiecībā uz ierobežojumiem, bija vairāk administratīvo sodu lietu," viņa paskaidroja.

Tāpat viņa norādīja, ka, vērojot energocenu pieaugumu un inflācijas pieaugumu, pašlaik ir pāragri teikt, ka tas ir ietekmējis lietu skaitu, tas jāskatās ilgtermiņā.

"Redzam, ka arī namu pārvaldnieki ir gana atsaucīgi uz izlīdzinātajiem maksājumiem. Vērojam pozitīvu tendenci," viņa piebilda.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka šodien Latvijā norisināsies ikgadējā Tiesu izpildītāju diena, kuras laikā būs iegūt bezmaksas konsultāciju pie tiesu izpildītāja.

Tiesu izpildītāji bez maksas konsultēs par iespējām atlikt parādu piedziņas sprieduma izpildi vai sadalīt to atmaksas termiņos. Tāpat iedzīvotājiem būs iespējams konsultēties arī par citiem ar parādu piedziņas spriedumu izpildi saistītiem jautājumiem.

Iedzīvotājiem būs iespējams konsultēties par to, ko darīt, lai lieta nenonāktu līdz piespiedu izpildei, par iespējām sadalīt parāda apmaksu pa daļām vai sprieduma izpildes atlikšanu. Saskaroties ar finansiālām grūtībām, parādnieks var lūgt kreditoru vienoties par maksājumu veikšanu pa daļām vai atlikt maksājumu veikšanu. Tiesvedības stadijā tiesa ir tiesīga pēc lietas dalībnieka pieteikuma, ievērojot pušu mantisko stāvokli, bērnu tiesības vai citus apstākļus, pieņemt lēmumu par sprieduma izpildīšanas atlikšanu vai sadalīšanu termiņos, kā arī par tā izpildes veida un kārtības grozīšanu.