Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Pasludinās spriedumu vienā no Terehovas muitas kontroles punkta amatpersonu krimināllietām

© pixabay.com

Ekonomisko lietu tiesa (ELT) šodien plkst.9 pasludinās spriedumu vienā no tā saucamajām "Terehovas lietām", kurā ir apsūdzēti vairāki muitas darbinieki, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Publiski pieejamā informācija tiesu sistēmā liecina, ka lietā apsūdzēti Kaspars Kravalis, Žanis Razguļajevs, Aleksandrs Losevs, Juris Ostrovskis, Edgars Laizāns, Lāsma Losāne, Juris Bogdanovs un Andris Noviks.

Iepriekš citā izdalītā "Terehovas lietā" starp prokuroru un apsūdzētajiem noslēgta vienošanās par vainas atzīšanu un sodu, līdz ar to četras personas tika sodītas ar nosacītu brīvības atņemšanu vai naudas sodu.

ELT starp četriem apsūdzētajiem un prokuroru apstiprināja noslēgto vienošanos par vainas atzīšanu un sodu. Tiesa vienošanās procesā atzina četras bijušās muitas amatpersonas par vainīgām kukuļņemšanā personu grupā. Minētās personas vairākās epizodēs no 2021.gada 26.februāra līdz 8.aprīlim pieņēmušas kukuļus vismaz 800 eiro apmērā.

Trīs apsūdzētie sodīti ar nosacītu brīvības atņemšanu, atņemot tiesības ieņemt valsts amatpersonas amatus valsts pārvaldē uz pieciem gadiem, bet diviem apsūdzētajiem papildus piemērota arī mantas konfiskācija - 2483 eiro un 3260 eiro apmērā.

Savukārt viens apsūdzētais sodīts ar reālu brīvības atņemšanu uz diviem gadiem, konfiscējot mantu 2880 eiro, kā arī atņemot tiesības ieņemt valsts amatpersonas amatus valsts pārvaldē uz pieciem gadiem.

Visas bijušās amatpersonas savu vainu atzina un nožēloja izdarīto. Personas, kurām piespriesta nosacīta brīvības atņemšana, sekmējušas šīs grupas noziedzīga nodarījuma atklāšanu un izmeklēšanu, norāda Tiesu administrācijā.

Savukārt apsūdzības pret pārējām 15 bijušajām muitas amatpersonām divos atsevišķos kriminālprocesos ELT sāka skatīt vēlāk.

Tiesā ir arī lieta, kurā apsūdzēti ir Normunds Gražulis, Gunārs Kulačkovskis, Raitis Tereško, Oskars Balters, Agnese Vinničenko, Marina Mandrikina, Juris Aļošins.

Tāpat ziņots, ka sākotnēji aizdomās par korupciju Terehovas muitas kontroles punktā tika aizturētas 29 amatpersonas, no kurām 21 atzīta par aizdomās turēto un šo personu lietas tika nodotas kriminālvajāšanai. Pret astoņiem muitniekiem kriminālprocess tika izbeigts pierādījumu trūkumu dēļ.

Prokuratūra 20 muitniekiem cēla apsūdzības un četrās lietas nodeva ELT. Krimināllieta daļā pret vienu muitas amatpersonu prokuratūrā tika izbeigta, jo persona nomira.

Ar pieciem apsūdzētajiem prokuratūrā noslēgtas vienošanās par vainas atzīšanu un sodu, nododot krimināllietas tiesai vienošanās procesa kārtībā. Krimināllietas pret pārējiem 15 muitniekiem nodotas izskatīšanai tiesai vispārējā kārtībā.