Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Smiltēns pozitīvi novērtē Moldovas spējas pretoties Krievijas draudiem

© Gints Ivuškāns/f64

Moldovas valdība spēj pretoties Krievijas draudiem un vienlaikus veiksmīgi īstenot nepieciešamās reformas, lai ciešāk integrētos Eiropā, trešdien tiekoties ar Moldovas augstākajām amatpersonām galvaspilsētā Kišiņevā sacīja Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns (AS).

"Vēlamies, lai Moldova pēc iespējas ātrāk pievienojas brīvības un labklājības telpai. Darīsim visu, lai veicinātu ātrāku Moldovas integrāciju Eiropas Savienībā," par Saeimas priekšsēdētāja sacīto sarunā ar Moldovas prezidenti Maiju Sandu aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā.

Smiltēns norādīja, ka piedzīvojam tektonisku pārmaiņu laiku, kad Padomju Savienība sabrūk arī mūsu prātos. "Vienlaikus redzot, kā Eiropā nolaižas jauns dzelzs priekškars, mūsu interesēs ir, lai Moldova un Ukraina šoreiz atrastos tā pareizajā pusē," tiekoties ar Moldovas parlamenta priekšsēdētāju Igoru Grosu pauda Smiltēns.

Moldovas parlamenta priekšsēdētājs pateicās par līdz šim sniegto atbalstu, paužot interesi par Latvijas reformu pieredzi, tostarp veikto administratīvi teritoriālo reformu, kā arī par enerģētiskās drošības risinājumiem un Krievijas propagandas apkarošanu.

Smiltēns pozitīvi novērtēja Moldovas spēju ātri pārvarēt atkarību no Krievijas energoresursiem un stiprināt noturību pret Krievijas hibrīddraudiem. Krievija cenšas destabilizēt situāciju, atbalstot pret valdību vērstos protestus un dezinformācijas kampaņas, kā arī mēģinot mainīt Moldovas ģeopolitisko kursu no proeiropeiska uz prokrievisku, atzīmēja Saeimas priekšsēdētājs.

Smiltēns reizē uzsvēra, ka Moldovas uzņemtais eiroatlantiskais virziens ir neatgriezenisks, un Moldova arī turpmāk var rēķināties ar "nelokāmu Latvijas atbalstu".

Puses arī bija vienisprātis, ka atbalsts Ukrainai ir jāturpina tik ilgi, cik nepieciešams.

Saeimas priekšsēdētāja delegācijā vizītē uz Moldovu devās arī Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols (NA) un Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Sprūds (P).