Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

"Swedbank": interese par mājokļu iegādi augusi par 30%

© Dmitrijs Suļžics/f64

"Swedbank" šodien iepazīstinās ar jaunāko mājokļu pieejamības indeksu, aģentūru LETA informēja bankas pārstāvji.

"Swedbank" dati rāda, ka, salīdzinot ar 2022.gada nogali, šī gada pirmajos mēnešos interese par mājokļu iegādi augusi par 30%. Salīdzinot ar situāciju pirms gada, aktivitāte gan sarukusi par 17%.

Augstā inflācija un Ukrainas kara radītie satricinājumi aizvadītajā gadā būtiski ietekmējuši arī mājokļu tirgu. "Swedbank" mājokļu pieejamības indekss liecina, ka iedzīvotājiem kļūst arvien grūtāk atļauties jaunu mājokli. Dzīvokļu cenas ir augušas straujāk nekā algas, turklāt procentu likmju kāpums sadārdzina aizņemšanos. Lai arī šī brīža ekonomiskie apstākļi var radīt daudz jautājumu un izaicinājumu, Latvijas iedzīvotāji tomēr turpina ne vien sapņot, bet arī iegādāties un būvēt mājokļus.

Mājokļu indeksa tiešsaistes prezentācija būs skatāma plkst.11 "Swedbank" "Facebook" kontā.

Pasākumā tiks atklāts, kāds ir šī brīža Mājokļu pieejamības indekss jeb vidējas mājsaimniecības reālās iespējas atļauties iegādāties dzīvokli Rīgā, kā mājokļu pieejamība varētu mainīties šī gada laikā, un kas to ietekmēs, kādus mājokļus iedzīvotāji plāno iegādāties, un kādi faktori šos plānus ietekmē, kā šie faktori ir ietekmējuši pieprasījumu pēc mājokļiem, un kādus īpašumus iegādājas Latvijas iedzīvotāji.

Pasākumā piedalīsies "Swedbank" galvenā ekonomista vietas izpildītāja Agnese Buceniece, "Swedbank" Finanšu institūta eksperte Evija Kropa un "Swedbank" Hipotekārās kreditēšanas jomas vadītājs Normunds Dūcis.