Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Valsts kontrole revidē situāciju onkoloģijas jomā; ziņojums būs augustā

© Mārtiņš Zilgalvis/f64

Valsts kontrole (VK) augustā publiskos revīzijas ziņojumu par situāciju onkoloģijas jomā, kura uzmanības centrā ir četri valsts apmaksātie vēža skrīningi, agrīna onkoloģisko saslimšanas diagnostika, valsts kompensējamās zāles vēža pacientiem un vēža reģistrs, aģentūru LETA informēja Veselības ministrijā (VM).

Revīzija ietvers ieteikumus par nepieciešamajām izmaiņām, jo revīzija fokusējoties uz problēmām.

Tāpat VK šobrīd izvērtē arī hronisko pacientu aprūpi dažāda līmeņa stacionāros Latvijā un primārās veselības aprūpes līmenī. Iepriekš ir veiktas revīzijas par e-veselību un atalgojuma modeli Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā.

Ņemot vērā iecerētās pārmaiņas veselības aprūpes nozarē, īpaši procesu digitalizācijas un citas pārmaiņas, VK un VM pārstāvji vienojās tikties regulāri, lai pārrunātu situāciju veselības aprūpes jomā un nepieciešamos uzlabojumus.

VK uzdevums ir veikt revīzijas saskaņā ar starptautiskajiem publiskā sektora revīzijas standartiem ar mērķi noskaidrot, vai rīcība ar publiskas personas finanšu līdzekļiem un mantu ir tiesiska, pareiza, lietderīga un atbilst sabiedrības interesēm, kā arī sniegt ieteikumus atklāto trūkumu novēršanai.

Kā ziņots, arī Veselības inspekcijā nesen bijusi saruna par plašāka audita onkoloģijā veikšanu, taču pagaidām iestādē vēl neko konkrētu nepaudīs. Iestādes vadītāja Anita Slokenberga norādīja, ka iepriekš onkoloģijas jomā ir bijis audits par mamogrāfijas pakalpojumiem.