Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Sociālās apdrošināšanas nodokļa novirzīšana veselības nozarei pensijām "neatņemtu ne santīma", sola Smiltēns

© f64.lv, Raimo Lielbriedis

Veselības finansējuma atrašanā jābūt "absolūti solidārai atbildībai" un sadarbībai starp Ministru prezidentu, finanšu ministru un veselības ministri, uzsver "Apvienotā saraksta" politiķis, Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns.

Gaidāmajās sarunās par veselības finansējuma modeli varētu tikt apspriesti dažādi iespējamie scenāriji, norādīja Smiltēns. Kā viens piemērs ir veselības ministres Līgas Meņģelsones (AS) iepriekš minētais Igaunijas veselības apdrošināšanas modelis par sasaisti ar nodokļu nomaksu.

Komentējot citu politiķu bažas par iepriekš izskanējušo daļas no sociālās apdrošināšanas nodokļa izmantošanu, Smiltēns uzsvēra, ka šāds risinājums pensijām "neatņemtu ne santīma". Politiķis skaidroja, ka Meņģelsones iepriekš minētais piedāvājums par konkrētas daļas sociālās apdrošināšanas nodokļa novirzīšanu nekādā veidā neskartu pensijas.

Koalīcijā ir panākta vienošanās, ka veselība papildus tiks "piefinansēta" no ietaupījumiem valsts budžetā, uzsvēra Smiltēns.

AS politiķis norāda, ka jārod ilgtspējīgs risinājums veselības aprūpes finansēšanai, kas nav tikai Veselības ministrijas (VM) vai "Apvienotā saraksta" jautājums, bet jāpaveic kopā arī ar premjera un finanšu ministra iesaisti.

Kā ziņots, Latvijā jādomā, kā veselības aprūpei paredzēt "iezīmētāku finansējumu", jo nav viegli katru gadu domāt, kur rast jaunus līdzekļus, šādu nostāju pauda veselības ministre Meņģelsone.

VM plāno veidot darba grupu kopā ar darba devējiem un nozares ekspertiem, lai sagatavotu priekšlikumus veselības aprūpes nozares finansēšanas modelim. Ministre tika norādījusi, ka modelim ir jābūt ilgtspējīgam, stabilam, sistēmiskam un prognozējamam, turklāt tādam, kas garantē sasniegt izcilību veselības aprūpē.