Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Tiesībsargs šogad pievērsīsies trūkumiem sociālo, politisko un bērnu tiesību jomā

© f64.lv, Oksana Džadana

Tiesībsargs šogad pievērsīsies trūkumiem sociālo un ekonomisko, pilsonisko un politisko, kā arī bērnu tiesību jomā, liecina tiesībsarga ziņojums par 2022.gadu.

Tiesībsarga gada rīcības plāns un tajā ietvertās prioritātes pamatā tiek veidots saskaņā ar Tiesībsarga stratēģiju. Vienlaikus mainīgie dzīves apstākļi un notikumi sabiedrībā katru gadu iezīmē jaunas aktuālas tēmas, kuru izpēte ir akūti nepieciešama, bet ko iepriekš nav bijis iespējams ieplānot un paredzēt. Līdz ar to tiesībsargs elastīgi reaģē uz notikumiem sabiedrībā ar mērķi jau preventīvi novērst iespējamos cilvēktiesību un labas pārvaldības principa pārkāpumus.

2023.gadā atbilstoši Tiesībsarga stratēģijai un tēmu aktualitātei kā prioritātes izvirzītas vairākas tēmas.

Sociālo un ekonomisko tiesību jomā plānots strādāt pie trūkumiem kompensējamo medikamentu sistēmā, grupu māju pakalpojuma cilvēkiem ar ļoti smagu invaliditāti, kā arī trūkumiem traucējoša trokšņa ierobežošanas mehānismā.

Pilsonisko un politisko tiesību jomā paredzēts strādāt saistībā ar pagaidu aizsardzības pret vardarbību līdzekļu piemērošanu tiesās un sabiedrības izglītošanu, tai skaitā profesionāļu, par aktuāliem cilvēktiesību jautājumiem.

Bērnu tiesību jomā tiesībsargs pievērsīsies bērnu tiesībām uz identitāti (paternitāte), bāreņu un bez vecāku gādības palikušo bērnu informēšanai par sociālajām garantijām pēc pilngadības, situācijas izpētei par mācību pieejamību pašvaldībās vecākiem par nevardarbīgām bērna disciplinēšanas metodēm, kā arī uzturlīdzekļiem nozieguma rezultātā piedzimušiem bērniem bez paternitātes.