Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Šmits un Navicks aicina EK piešķirt Latvijai 11 miljonus eiro piena nozares atbalstam

© Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Šodien trīspusējās tikšanās laikā zemkopības ministrs Didzis Šmits (AS) un Lietuvas lauksaimniecības ministrs Ķēstutis Navicks aicināja Eiropas Komisijas (EK) lauksaimniecības komisāru Janušu Vojcehovski sniegt atbalstu piena nozarei, piešķirot Latvijai 11 miljonus eiro no Eiropas Savienības (ES) krīzes rezerves fonda, mikroblogošanas vietnē "Twitter" raksta Zemkopības ministrija (ZM).

Tāpat Šmits pirms ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sanāksmes Briselē medijiem uzsvēra, ka piena cena Latvijā pēdējo četru mēnešu laikā ir samazinājusies par vairāk nekā 30% un prognozes liecina, ka piena krīze varētu turpināties līdz pat vasarai.

Jau ziņots, ka pēc 9.marta tikšanās Biržos Šmits un Navicks vienojušies saskaņot darbības un kopīgi vērsties EK pēc palīdzības piena nozarei.

EK iepriekš jau ir noraidījusi Navicka lūgumu piešķirt steidzamu atbalstu Lietuvas piensaimniecības sektoram saistībā ar neseno piena iepirkuma cenu kritumu un piena ražotāju grūtībām valstī.

Vojcehovskis atbildē Navickam pauda, ka piena iepirkuma cenas ir kāpušas divus gadus un vienubrīd tās ES un arī Lietuvā pat sasniedza rekordaugstu līmeni, tādēļ pašreizējā situācija neatbilst "nopietnai tirgus nestabilitātei".