Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

TIEŠRAIDE. Diskusiju forums "Tiesības uz cieņpilnu nāvi"

© Ekrānuzņēmums

Nodibinājums “Hospiss LV” ar LU un Latvijas Ārstu biedrības atbalstu rīko diskusiju forumu “Tiesības uz cieņpilnu nāvi”. Tā mērķis ir veidot sabiedrības, politiķu un ierēdņu izpratni par pasaules labākajai pieredzei atbilstošu hospisa aprūpes pakalpojuma ieviešanu Latvijā.

Tiešraide redzama šeit:

Latvijā atšķirībā no citām Eiropas valstīm paliatīvā aprūpe ir atstāta novārtā - valstī nav nedz vienotas hospisa sistēmas, nedz arī stabila, pastāvīga valsts atbalsta. Forumā plānots izcelt sociāli mazaizsargātu un augstam diskriminācijas riskam pakļautu personu - hospisa pacientu - intereses un vajadzības, akcentējot cilvēktiesību aspektus, kā arī diskutēt par hospisa pacientiem nepieciešamajiem pakalpojumiem, problēmām to ieviešanā un uzzināt ārvalstu pieredzi.

"Hospiss ir paliatīvās aprūpes beigu posms, lai nodrošinātu cilvēka cieņpilnu aiziešanu. Tas nevar balstīties tikai uz atsevišķiem pilotprojektiem, kā tas ir pašlaik, jo tādējādi nav nodrošināta pieeja pēdējās aprūpes pakalpojumam ikvienam, kam tā nepieciešama. Šī aprūpe jāiekļauj pamatpakalpojumos, ar skaidru sistēmu un pietiekamu finansējumu, lai nevienam cilvēkam Latvijā nevajadzētu nomirt vientulībā un smagās ciešanās. Mūsu foruma mērķis ir veicināt sabiedrības informētību un šādas sistēmas izveidi," norāda nodibinājuma "Hospiss LV" līdzdibinātāja Ilze Zosule.

Foruma mērķis ir veidot saturiski kvalitatīvu un izzinošu diskusiju Latvijas sabiedrībā par hospisa aprūpes jautājumiem un problēmām. Forumā plānots izcelt sociāli mazaizsargātu un augstam diskriminācijas riskam pakļautu personu - hospisa pacientu, intereses un vajadzības, akcentējot cilvēktiesību aspektus, kā arī diskutēt par hospisa pacientam nepieciešamajiem pakalpojumiem, izaicinājumiem to ieviešanā.

  1. Kas ir hospisa pacients: ko jūt, redz, uztver mirstošs cilvēks? Ko cilvēkam nozīmē apzināties nāves tuvošanos? Ko mirstošs cilvēks dzird no ģimenes, līdzcilvēkiem, valsts un pašvaldības pārstāvjiem?
  2. Kādas ir mirstoša cilvēka tiesības - cilvēktiesību aspekti, dažādās pieejas nāvei kā izvēlei vai dzīvei kā izvēlei? Vai citi zina labāk, kas mirstošam cilvēkam vajadzīgs? Mirstoša cilvēka autonomijas saglabāšanas mehānismi.
  3. Kāda ir cieņpilna nāve? Vai cieņa jāsaglabā līdz pēdējam elpas vilcienam? Kā to izdarīt? Ārstniecības pakalpojuma robežas. Veselības, sociālās un garīgās aprūpes krustpunkti.
  4. NMPD pieredze saskarsmē ar hospisa pacientiem.
  5. Vai zāle citur ir zaļāka? Kā hospisa pacienti tiek aprūpēti pasaulē.
  6. Cik izmaksā hospisa paciets?