Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Ļaunprātīga dienesta stāvokļa izmantošanā apsūdzētā bijusī VID amatpersona slēdz vienošanos ar prokuroru

© f64.lv, Kaspars Krafts

Rīgas pilsētas tiesa Vidzemes priekšpilsētā pirmdien, 20.martā, rakstveida procesā skatīs lietu, kurā plānots apstiprināt vienošanos par soda apmēru starp prokuroru un apsūdzēto - kādu nu jau bijušo Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvaldes amatpersonu - par sistemātisku nelikumīgu informācijas iegūšanu no sev pieejamām datu bāzēm.

Iepriekš prokuratūra skaidroja, ka pēc VID Iekšējās drošības pārvaldes veiktās izmeklēšanas prokurore tiesai vienošanās procesa kārtībā nodevusi krimināllietu par neizpaužamu ziņu, kas nav valsts noslēpums, izpaušanu.

Amatpersona laikā no 2018. līdz 2020.gadam ļaunprātīgi izmantoja piekļuves tiesības gan Ceļu satiksmes drošības direkcijas informācijas sistēmai, gan VID informācijas sistēmām, kurās sistemātiski ieguva dažādu informāciju par fiziskajām un juridiskajām personām, tostarp nodokļu maksātājiem.

Iegūto informāciju amatpersona nosūtīja kādam cilvēkam, tādējādi vairākkārt izpauda viņam ierobežotas pieejamības informāciju.

Izvērtējot izdarīto noziedzīgo nodarījumu smagumu, raksturu, kaitīgumu un apsūdzētā personību, kā arī to, ka apsūdzētais pilnībā atzina savu vainu, prokurore ar apsūdzēto noslēdza vienošanos par sodu.

Vienošanās paredz, ka prokurore lūgs tiesu viņam piespriest nosacītu brīvības atņemšanas sodu. Rīgas pilsētas tiesai būs jāizlemj, vai šo vienošanos apstiprināt.