Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Latvijā ugunsdzēsēju trūkums tikai pieaug

© Oksana Džadana/F64

Darbinieku trūkums Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD) arvien pieaug. Pašlaik trūkst aptuveni 12% ugunsdzēsēju glābēju, tādēļ vairāki iecirkņi vairs nestrādā visu diennakti – vairākas stundas dienā tie ir slēgti, ziņo LTV Ziņu dienests.

Pagājušā gadā ugunsdzēsējs glābējs vidēji saņēmis 1024 eiro pirms nodokļu nomaksas, bet privātajā sektorā vidējā alga bija 1384 eiro.

Vairāki ugunsdzēsēji gan LTV stāsta, ka "uz rokas" ar visām piemaksām un virsstundām cilvēki dienestā saņem no 750 līdz 850 eiro. Tas arī atkarīgs no apgādājamo skaita, kas visticamāk ir viens no iemesliem, kāpēc ugunsdzēsēju skaits Latvijā sarūk.

Latvijā kopumā ir 90 VUGD daļas un posteņi, un šogad ik dienu uz vairākām stundām tiek aizvērti aptuveni 20 ugunsdzēsēju depo. Visbiežāk tie nestrādā laikā no plkst. 8.00 rītā līdz 13.00 dienā, jo tajā posmā notiek vismazāk nelaimes gadījumu.

Visbiežāk visu posteņu darbību nevar nodrošināt Zemgalē un Vidzemē. Kurzemē tie atsevišķi gadījumi, bet Latgalē līdz šim nav nācies posteņus īslaicīgi slēgt. Glābšanas dienestā stāstīja, ka cenšas maiņas plānot tā, lai posteņi nepaliek tukši.

Viens no šādiem posteņiem, ko nācās šogad slēgt, bija Sabiles postenis. VUGD priekšnieks, ģenerālis Oskars Āboliņš komentēja:

"Iepriekš nebijis nodarbināto trūkums un nepietiekams tehniskais nodrošinājums mums licis pieņemt šo grūto lēmumu, lai kaut nedaudz risinātu esošo situāciju. Sabiles postenis izvēlēts, rūpīgi analizējot dažādus aspektus, tajā skaitā izsaukumu skaitu un veidu šajā teritorijā, jo mums bija svarīgi, lai ietekme uz sabiedrību būtu pēc iespējas mazāka.

"Šāda posteņa optimizācija ļauj pastiprināt apkārt esošās struktūrvienības, jo posteņos palielināsies štata vietu skaits un papildus apkārtējās daļās un posteņos samazināsies vakanto amatu skaits. Ne mazāk svarīgs bija aspekts, ka Kandavā jau ir izvietota jaunā Mercedes Benz Unimog autocisterna un tiek celts jauns katastrofu pārvaldīšanas centrs, kas sekmēs kvalitatīvāku un operatīvāku VUGD pakalpojuma sniegšanu iedzīvotājiem, " bilst ģenerālis.

Pirms Sabiles posteņa slēgšanas Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" aicināja atbildīgās iestādes to nedarīt.

"Lēmums slēgt iecirkni rada bažas par tuvējo novadu iedzīvotāju drošību. Valsts nedrīkst pakļaut cilvēkus riskam palikt bez palīdzības krīzes situācijās. Runa nav tikai par ugunsgrēku gadījumiem, kur izšķirošs faktors ir strauja rīcība un iecirkņa atrašanās pēc iespējas tuvāk notikuma vietai. VUGD palīdzība ir neatsverama arī daudzos citos avārijas gadījumos, tai skaitā plūdu seku novēršanā, kas pēdējās nedēļās ir īpaši aktuāls jautājums valstī," norāda Gaidis Bērziņš, Talsu novada domes deputāts.

Neapmierinātību par lēmumu slēgt Sabiles posteni pauda arī daudzi Talsu novada iedzīvotāji, amatpersonas un uzņēmēji. Sabiles iedzīvotāji bija iesnieguši atklātu vēstuli Ministru prezidentam, iekšlietu ministram, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšniekam, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājam, kā arī nosūtījuši to Talsu novada domei un plašsaziņas līdzekļiem.

Nacionālās apvienības Talsu nodaļa aicināja VUGD budžetā paredzēt finansējumu ugunsdzēsēju posteņa saglabāšanai Sabilē. Kā norāda nodaļā, valstij svarīgu funkciju izpilde ir obligāta, lai garantētu ikviena iedzīvotāja drošību, neatkarīgi no viņa dzīvesvietas, un lai tiktu nodrošinātas cilvēku pamattiesības uz veselību un dzīvību, drošu un nekaitīgu vidi, ko aizsargā Satversmes 89. panta un 115. panta tvērums. VUGD jāspēj pilnvērtīgi īstenot savu uzdevumu - nodrošināt valsts politiku ugunsdrošības, ugunsdzēsības, glābšanas darbu un civilās aizsardzības jomā, kā arī normatīvajos aktos noteikto ugunsdrošības un civilās aizsardzības prasību ievērošanu.

Talsu novada pašvaldības rīcībā nav resursu - kvalitatīvas tehnikas, personāla, ekipējuma, finansējuma u.tml. -, lai pilnvērtīgi nodrošinātu VUGD uzdevumus. Neviena pašvaldības iestāde vai struktūra nevar nodrošināt iedzīvotāju aizsardzību šai jomā tādā apjomā un kvalitātē, kā tas ir uzdots VUGD.

VUGD posteņu slēgšanas jautājumu aktualizējusi arī Latvijas Ugunsdzēsēju arodbiedrība, kas iniciēja parakstu vākšanu platformā "Mana balss". Vairāk nekā 12 tūkstošu iedzīvotāju parakstītā iniciatīva tika iesniegta Saeimā.