Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

"ABLV Bank" naudas atmazgāšanas lietu turpinās iztiesāt nākamnedēļ

© Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

"ABLV Bank" krimināllietu par 2,1 miljarda eiro legalizēšanu Ekonomisko lietu tiesa (ELT) atklātā tiesas sēdē plāno turpināt skatīt otrdien, 21.martā, plkst.9.30, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Tiesā aģentūru LETA iepriekš informēja, ka sēdes lietā ir ieplānotas līdz gada beigām.

Jau vēstīts, ka iepriekšējā tiesas sēdē lietā apsūdzētā Kaspara Dreimaņa aizstāve Dace Ozoliņa pieteica noraidījumu prokuroram Rimantam Kuzmam, jo apsūdzētais un prokurors iepriekš bijuši kolēģi Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) un uzturējuši draudzīgas attiecības.

Tiesa apspriežoties nolēma pieņemt pieteikto noraidījumu. Noraidījums pieņemts, jo tiesa nesaskatīja, ka Kuzma kaut kādā veidā varētu norobežot savu darbu no bijušās draudzības.

Pirms pirmās tiesas sēdes beigām tiesnese Ļubova Kovaļa pieņēma izskatīšanai apsūdzētā Vadima Reinfelda aizstāves Jeļenas Kvjatkovskas lūgumu par Reinfelda drošības līdzekļa atcelšanu. Iepriekš Reinfeldam tika noteikts drošības līdzeklis, kas prasa dzīvesvietas maiņas paziņošanu.

Vēlāk tiesa lēma grozīt piemēroto drošības līdzekli no aizlieguma izbraukt no valsts - uz drošības līdzekli - dzīvesvietas maiņas paziņošana.

Jau vēstīts, ka lietā kopumā apsūdzētas astoņas personas par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā, kas izdarīta organizētā grupā. Prokuratūra arī aicina tiesu piemērot piespiedu ietekmēšanas līdzekli likvidējamajai kredītiestādei.

Prokuratūras ieskatā organizētās grupas radītās un noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanai izveidotās infrastruktūras ietvaros laikā no 2010.gada 1.maija līdz 2018.gada 15.februārim tika legalizēti citu personu ārvalstīs noziedzīgi iegūti finanšu līdzekļi ne mazāk kā 263 538 182 eiro un 1 948 641 578,65 ASV dolāru apmērā.

Pieci organizētās grupas dalībnieki noziedzīgā nodarījuma izdarīšanas brīdī kredītiestādē ieņēma atbildīgus amatus. Publiski pieejamā informācija tiesu kalendārā norāda, ka šie apsūdzētie ir bijušais bankas līdzīpašnieks Ernests Bernis, bijušie valdes locekļi Vadims Reinfelds un Aleksandrs Pāže, kā arī bankas darbinieki Igors Rogovs un Kaspars Dreimanis. Pārējie trīs apsūdzētie ir ar banku saistītie Zane Kurzemniece, Marks Špungins un Arvis Šteinbergs.

Apsūdzētie vainu neatzīst. Bernis aģentūrai LETA uzsvēra, ka nepiekrīt nevienai no lietā uzrādītajām apsūdzībām, un izteica aizdomas, ka šī lieta ir politiski motivēta. Viņš uzsvēra, ka plāno tiesā pierādīt, ka visas darbības notikušas atbilstoši likumam un banka nodarbojās ar likumīgu biznesu, kuru visus šos gadus uzraudzīja gan regulators, gan citas institūcijas.

Prokuratūrā aģentūrai LETA teica, ka netika iegūts tāds pierādījumu kopums, lai varētu "ABLV Bank" līdzīpašniekam Oļegam Fiļam uzrādīt apsūdzību. Par šo personu detalizētākus komentārus prokuratūrā nesniedza.