Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Par izvairīšanos no nodokļu nomaksas piespriests cietumsods

© Oksana Džadana/ F64

Spēkā stājies Rīgas apgabaltiesas spriedums, ar kuru kādai personai par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, nodarot zaudējumus valstij lielā apmērā, piespriests cietumsods uz septiņiem mēnešiem, kā arī uzlikts pienākums par labu valstij samaksāt kaitējuma kompensāciju 172 172 eiro apmērā, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Pērn Augstākās tiesas (AT) Krimināllietu departaments krimināllietā apsūdzībā par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, nodarot zaudējumus valstij lielā apmērā, atcēla Rīgas apgabaltiesas lēmumu daļā par apsūdzētajam noteikto nosacīto brīvības atņemšanas sodu, līdz ar to lieta bija atkārtoti jāvērtē apelācijas instancei.

Rīgas apgabaltiesa, atkārtoti izskatot lietu, lēma apsūdzētajam piespriest reālu cietumsodu, kā arī atņemt tiesības veikt visu veidu komercdarbību uz trīs gadiem.

Izskatāmajā lietā apsūdzētajam apsūdzība celta par to, ka viņš izvairījās no nodokļu nomaksas, kas izpaudās kā komercsabiedrību reģistrēšana uz personām, kuras faktiski uzņēmējdarbību neveica, pēc kā šo komercsabiedrību dokumenti tika izmantoti šķietamās saimnieciskās darbības nodrošināšanai, radot finanšu līdzekļu plūsmu par nenotikušiem darījumiem.

Ar Rīgas rajona tiesas 2020.gada 23.novembra spriedumu apsūdzētais atzīts par vainīgu celtajā apsūdzībā un, piemērojot Krimināllikuma 49.1 panta pirmās daļas 1.punktu, sodīts ar brīvības atņemšanu uz septiņiem mēnešiem. Saskaņā ar Krimināllikuma 55.pantu apsūdzētais notiesāts nosacīti ar pārbaudes laiku uz septiņiem mēnešiem. No apsūdzētā valsts labā piedzīta kaitējuma kompensācija.

Savukārt 2021.gada 2.septembrī Rīgas apgabaltiesa pirmās instances tiesas spriedumu negrozīja. Vēlāk AT lēma lietu atgriezt atkārtotai izskatīšanai. AT atzina, ka apelācijas instances tiesa, lemjot par apsūdzētā nosacītu notiesāšanu, nav novērtējusi ar noziedzīgo nodarījumu radīto kaitējumu.

Publiski pieejamā informācija liecina, ka lietā apsūdzēti Normunds Graičūns, Igors Horunžijs un Timurs Feļdmans.