Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

KNAB sācis jaunu kriminālprocesu pret Ušakovu

© Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sācis jaunu kriminālprocesu pret Eiropas Parlamenta (EP) deputātu, bijušo Rīgas mēru Nilu Ušakovu (S), noskaidroja aģentūra LETA.

Ušakovs aģentūrai LETA apstiprināja, ka viņam ir piemērots aizdomās turētā statuss un lieta esot saistīta ar brīvbiļetēm pensionāriem, skolēniem, trešās grupas invalīdiem, kā arī bērniem invalīdiem Rīgas mikroautobusos.

KNAB aģentūrai LETA apstiprina, ka šogad 13.februārī pieņemts lēmums sadalīt 2019.gadā sāktu kriminālprocesu.

KNAB izdalītajā kriminālprocesā veic pirmstiesas izmeklēšanu aizdomās par kukuļa lielā apmērā piedāvājuma pieņemšanu, ja kukuli pieprasījusi valsts amatpersona, kas ieņem atbildīgu stāvokli, kukuļa lielā apmērā piedāvāšanu un apsolīšanu pēc tā pieprasīšanas, kā arī dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, ja šīs darbības izraisījušas smagas sekas.

KNAB izmeklēšanu veic par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem, kas pieļauti konkrētas juridiskas personas interesēs un saistīti ar 2018.gada 28.martā Rīgas domes pieņemtajiem saistošajiem noteikumiem par braukšanas maksas atvieglojumiem galvaspilsētas sabiedriskā transporta maršrutu tīklā.

Kriminālprocesā piecas personas atzītas par aizdomās turētām.

KNAB nekomentēja kriminālprocesā iesaistīto personu identitāti vai amatus, kādus šīs personas ieņēmušas iespējamo noziedzīgo nodarījumu izdarīšanas laikā. Nevienai personai nav piemēroti drošības līdzekļi.

KNAB turpina veikt pirmstiesas izmeklēšanu un pašreizējā kriminālprocesa stadijā plašākus komentārus nesniedza.

Pēc Ušakova rīcībā esošās informācijas, procesu pret viņu iniciējusi pašreizējā Rīgas domes vadība - mērs Mārtiņš Staķis un vicemērs Vilnis Ķirsis (JV). Kā apgalvoja Ušakovs, viņuprāt, līdzekļi, kas tika iztērēti senioru, bērnu un invalīdu pārvadāšanai ir zaudējumi pilsētai, un pie zaudējumiem esot vainīgs Ušakovs.

"Nu, ko es varu teikt - lēmums par bezmaksas transportu pensionāriem un skolēniem bija absolūti pareizs un tiesisks. Pārmest sev man nav ko, ne no tiesiskā, tā arī ne no ētiskā vai morāles viedokļa. Pat, ja šajā lietā nāksies, kā jau iepriekš tas ir bijis, saskarties ar meliem, klaju apmelošanu, es zinu, ka pierādīšu savu taisnību," norādīja Ušakovs.

Ušakovs norādīja, ka cīnoties pret viņu un "Saskaņu", daudz kas jau ir izdarīts, proti, no mēra amata viņu atstādināja, domi atlaida, tiesāt arī mēģināja.

"Tagad vēl jāgaida kriminālprocess par piešķirtajām brīvpusdienām bērniem skolās, jo to noteikti arī var nosaukt par zaudējumiem Rīgas domei," norādīja Ušakovs.

Tikmēr “Saskaņa” SDP valde un tās frakcija Rīgas domē pauž atbalstu partijas valdes līdzpriekšsēdētājam Nilam Ušakovam, un uzskata kārtējo
krimināllietu pret viņu par pasūtītu un absurdu.

"Mums ir pilnīgi skaidrs, kāpēc starts N.Ušakova un līdz ar to “Saskaņa”
SDP kārtējai absurdajai vajāšanai tika dots tieši tagad. Pēdējā laikā
pašreizējā Rīgas dome pieņēmusi vairākus nepārdomātus un nepopulārus
lēmumus.

Un lai novērstu no šiem “panākumiem” uzmanību “pārmaiņu koalīcija”
izdomāja līdzekļus, kas iztērēti pensionāru, skolēnu, 3. grupas invalīdu
bezmaksas braukšanai maršruta mikroautobusos, uzskatīt par zaudējumiem.

Lielāku absurdu grūti iedomāties! Pēc šīs pašas loģikas pensionāru un
skolēnu bezmaksas braukšana jebkuros sabiedriskā transporta veidos,
bezmaksas ēdināšana bērniem, līdzfinansējums privātajos bērnudārzos un
tā tālāk pēc saraksta - tas viss ir zaudējumi pilsētai.

Pašreizējā Rīgas domes vadība rīdziniekiem ir pazīstama ar jebkādu
sasniegumu trūkumu, mīlestību pret “stabiņiem” un brīvpusdienu atcelšanu
bērniem. Valdības līmenī uzliesmo skandāls par 220 miljonu vērtu
pārtikas iepirkumu armijai. Skolotāji un ārsti gatavojas streikam, bet
mēra Staķa draugi jau paziņojuši, ka viņiem ir vienalga," teikts paziņojumā.

Rīgas mērs Staķis aģentūrai LETA uzsvēra, ka Ušakovam un bijušajai Rīgas domes vadībai ir senas attiecības ar KNAB un citām tiesībsargājošajām iestādēm.

"Par to liecina 40 kriminālprocesi, kas tika uzsākti, kamēr Rīgas domē pie varas bija "Saskaņas" vadītā koalīcija. Ja KNAB veic kārtējo izmeklēšanu par iepriekšējās Rīgas varas darbībām, tad tam vairs nevajadzētu nevienu pārsteigt," teica Staķis.

Vienlaikus viņš norādīja, ka pašu lietu var komentēt tikai izmeklētāji vai tajā iesaistītie, bet viņam ar to saistības neesot.

Savukārt, kā atzina Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Vilnis Ķirsis (JV), lai kā viņam gribētos sev "pielikt šo ordeni", tomēr viņa līdzdalības šajā procesā neesot. Tas esot Ušakova paša īstenotās politikas nopelns.

Ķirsis uzsvēra, ka jebkurš lēmums, ko pieņem politiķis, ir jāvērtē pēc mērķa. Ja Ušakova mērķis ir pārvadāt cilvēkus pa brīvu, tad tas ir atbalstāms. Bet pilnīgi pretēji esot tad, ja mērķis ir radīt virspeļņu kādam uzņēmumam.

Politiķis skaidroja, ka laikā, kad dome lēma par attiecīgo regulējumu, viņš esot iebildis, ka par katru pasažieri pašvaldība vēl piemaksās.

Savukārt Ušakova izteikumus par Rīgas mēru un vicemēru, Ķirsis nodēvēja par mētāšanos ar vārdiem.

Jau ziņots, ka Rīgas pilsētas tiesa pērn decembrī attaisnoja Ušakovu krimināllietā par aizliegtas videonovērošanas ierīces glabāšanu.

Prokuratūra apsūdzību Ušakovam uzrādīja 2021.gada nogalē pēc Krimināllikuma panta par sevišķā veidā veicamiem operatīvās darbības pasākumiem speciāli radītu vai pielāgotu iekārtu, ierīču vai instrumentu aprites aizlieguma pārkāpšanu.

2021.gada novembrī EP atcēla Ušakovam deputāta imunitāti. Ušakovs gan saglabā EP deputāta pilnvaras, jo tās ir Latvijas valsts piešķirtas viņam kā eiroparlamentārietim un neviena cita iestāde tās nevar atņemt.

KNAB 2019.gada janvārī toreizējā Rīgas mēra Ušakova darba kabinetā Rīgas domē izņēma ierīci, kas izmantojama sevišķā veidā veicamajiem operatīvās darbības pasākumiem.