Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Veselībai bīstamais radons - kā efektīvi samazināt tā koncentrāciju iekštelpās?

© f64.lv, Romāns Kokšarovs

Vienkāršākais un efektīvākais radona koncentrācijas samazināšanas veids ir regulāra telpas vēdināšana, tādējādi samazinot gaisa fizikālo, ķīmisko un bioloģisko faktoru iedarbības pakāpi uz cilvēku iekštelpās, skaidro Veselības inspekcijā (VI), komentējot Alojas bērnudārza "Auseklītis" slēgšanu teju sešus gadus pēc paaugstinātas radona gāzes koncentrācijas atklāšanas.

Valsts vides dienesta (VVD) Radiācijas drošības centra mērījumos konstatēts, ka bērnudārzā radona koncentrācija vadītājas kabinetā ir virs 1000 bekereliem Latvijā pieļaujamo 200 vietā. Telpās, kur uzturējās bērni, radona bija mazāk, tomēr arī pāri normai, iepriekš vēstīja Latvijas Televīzija (LTV).

Mērījumi bērnudārzā "Auseklītis" veikti 2017.gadā, un, lai arī koncentrācija bija pieckārt lielāka, nekā atļauts, rīcība no domes tā brīža vadības nesekoja. Tagadējā domes vadība nolēmusi bērnudārzu slēgt.

Inspekcijā skaidroja, ka VVD Radiācijas drošības centrs 2016. un 2017.gadā projekta ietvaros veica radona gāzes mērījumus vairākās Latvijas izglītības iestādēs. VI tika iepazīstināta ar rezultātiem, lai savas kompetences ietvaros, veicot higiēnas prasību novērtēšanas kontroles, pievērstu papildus uzmanību vēdināšanas režīma ievērošanai, tai skaitā arī bērnudārzā "Auseklītis".

VI informē, ka tās kompetencē ir higiēnas prasību ievērošanas kontrole izglītības, tai skaitā, pirmsskolas izglītības iestādēs, ko nosaka Ministru kabineta noteikumi "Higiēnas prasības bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un izglītības iestādēm, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmu". Tajos noteikts, ka gaisa apmaiņu telpās nodrošina, tās regulāri vēdinot vai izmantojot gaisa kondicionēšanas vai ventilācijas iekārtas. Pakalpojuma sniedzējam katru dienu jānodrošina regulāru telpu vēdināšanu, tajā skaitā pirms bērnu ierašanās un pēc bērnu došanās prom no pakalpojuma sniegšanas vietas, kā arī pakalpojuma sniegšanas laikā, kad bērni neatrodas telpās.

VI norāda, ka pats vienkāršākais un efektīvākais radona koncentrācijas samazināšanas veids ir regulāra telpas vēdināšana, tādējādi samazinot gaisa fizikālo, ķīmisko un bioloģisko faktoru iedarbības pakāpi uz cilvēku iekštelpās. Tādēļ inspekcija, veicot higiēnas prasību ievērošanas kontroles bērnudārzā "Auseklītis" un apzinoties situāciju ar radona gāzes paaugstinātas koncentrācijas klātbūtni atsevišķās telpās, gan 2018., gan 2019., gan 2020.gadā pievērsa pastiprinātu uzmanību telpu vēdināšanas režīma prasību ievērošanai, veicot arī papildus izglītojošo darbu. Vēdināšanas jautājumi tika izvērtēti kopsakarā ar citiem noteiktajiem uzraudzības kritērijiem, atzīmē VI.

Kā ziņots, Alojas bērnudārzs ir viens no 33 Latvijas publiskajām ēkām, kurās 2017.gadā Radiācijas drošības centrs projekta ietvaros konstatēja paaugstinātu radona līmeni. Kopumā Latvijā tika apsekotas 243 ēkas.

"Auseklīša" dārziņa bērni tagad uzturas citos bērnudārzos, savukārt esošo bērnudārza ēku pašvaldība plāno, visticamāk, pārdot.

Paredzēts, ka nākamais radona gāzes mērījums Latvijas reģionos izlases veidā tiks veikts 2030.gadā.

Radons ir Zemes garozā sastopama dabīga radioaktīva gāze. Tā pamatā iekļūst ēkās no grunts, plaisām sienās, būvmateriāliem un uzturas telpās, ja tajās ir slikta vēdināšana.

"Tas ir viens no riska faktoriem, kas var palielināt plaušu saslimšanas, tostarp izraisīt plaušu vēzi," iepriekš norādīja VVD Radiācijas drošības centra direktore Dace Šatrovska.