Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Vasarā pazeminās ūdens līmeni Pļaviņu un Rīgas HES ūdenskrātuvēs

© f64.lv, Jānis Saliņš

Hidrotehnisko būvju remontdarbiem šovasar pazeminās ūdens līmeni Pļaviņu hidroelektrostacijas (HES) un Rīgas HES ūdenskrātuvēs, informē AS "Latvenergo" pārstāvji.

Tostarp Rīgas HES ūdenskrātuvē ūdens līmeni pazeminās jūlija sākumā, bet Pļaviņu HES ūdenskrātuvē - no augusta vidus līdz septembra beigām.

Kompānijā norāda, ka Daugavas HES ir stratēģiskas nozīmes būves ar neaizstājamu nozīmi valstij un sabiedrībai un pret tām ekspluatācijas gaitā ir jāizturas ar vislielāko atbildību. Rūpējoties par Daugavas HES hidrotehnisko būvju drošumu, "Latvenergo" 2023.gada vasaras sezonā īstenos būvju atjaunošanas un uzturēšanas darbus Pļaviņu HES un Rīgas HES, pazeminot ūdenslīmeni zem ikdienā ierastā uzstādinājuma.

Ūdens līmeņa pazeminājuma periodi izvēlēti, labākajā veidā salāgojot sabiedrības un koncerna intereses, jo hidrotehnisko būvju atjaunošanas un apsekošanas darbus viskvalitatīvāk var veikt laikā starp pavasara paliem un rudens lietavām, kad Daugavā pietece un ūdens līmenis ir viszemākais.

Kompānijā arī norāda, ka, sazinoties ar vietējām pašvaldībām un uzņēmējiem, visām pusēm piemērotākais izvēlētais darbu veikšanas periods Pļaviņu HES remontdarbiem ar ūdens līmeņa pazemināšanu ir vasaras otrajā pusē.

No 14.augusta līdz 29.septembrim remontdarbiem Pļaviņu HES plānota ūdens līmeņa pazemināšana un noturēšana no atzīmes 68,5 metri līdz 69,14 metri LAS 2000,5. Atkarībā no hidroloģiskajiem apstākļiem upē un elektroenerģijas sistēmas nosacījumiem ārkārtas situācijās ūdens līmenis var tikt pazemināts līdz 67,5 metru LAS atzīmei.

Šajā laikā notiks būvprojekta "Pļaviņu HES augšas bjefa balstu un atbalstsienu atjaunošana" otrās kārtas zemūdens konstrukciju atjaunošanas darbi - bojāto dzelzsbetona virsmu atjaunošana mainīgajā un zemūdens līmeņa zonā.

Savukārt no 3.jūlija līdz 9.jūlijam Rīgas HES plānota ūdenslīmeņa pazemināšana un noturēšana augstuma atzīmju robežās no 16,25 līdz 16,45 metriem LAS, nodrošinot projektam "Rīgas HES ūdens pārgāznes balstu virsmu no augšas bjefa puses atjaunošanas būvprojekta izstrāde" nepieciešamo mainīgās ūdens līmeņa zonas apsekošanu.

Norādītajos līmeņa pazemināšanas periodos iekļautas arī tās dienas, kas nepieciešamas, lai ūdenskrātuves līmeni pazeminātu līdz paredzētajai atzīmei, un ūdenskrātuves līmeņa paaugstināšanai līdz normālam darba režīma līmenim.

"Latvenergo" darbības, kas saistītas ar HES ūdenskrātuvju līmeņa pazemināšanu un noturēšanu, noritēs normatīvos noteiktā kārtībā, kā arī tiks saņemti nepieciešamie iestāžu saskaņojumi.

"Latvenergo" aicina Daugavas HES ietekmes zonā esošās pašvaldības informēt iedzīvotājus un uzņēmumus par ūdens līmeņa pazemināšanu Pļaviņu HES un Rīgas HES ūdenskrātuvēs atjaunošanas darbu veikšanai.

Jau vēstīts, ka "Latvenergo" koncerns pagājušajā gadā, pēc provizoriskiem datiem, strādāja ar 1,842 miljardu eiro apgrozījumu, kas ir par 72,9% vairāk nekā 2021.gadā, savukārt grupas peļņa pieauga 2,6 reizes - līdz 183,417 miljoniem eiro.

"Latvenergo" nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, kā arī ar dabasgāzes tirdzniecību un elektroenerģijas sadales pakalpojumu nodrošināšanu. "Latvenergo" pieder valstij, bet uzņēmuma obligācijas kotē biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.