Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Kalvītis: "Latvijas gāzei" vairs nebūs pienākums rūpēties par mājsaimniecību enerģētisko drošību

© f64.lv, Romāns Kokšarovs

AS "Latvijas gāzei" būtu jāinformē klienti par izmaiņām saistībā ar pilnīgu dabasgāzes tirgus atvēršanu no 1.maija, lai viņi var domāt par līgumu pārslēgšanu vai tirgotāja maiņu, bet šobrīd vēl nav apstiprināti Ministru kabineta (MK) noteikumu grozījumi gāzes nozares universālā pakalpojuma regulējuma ieviešanai, intervijā aģentūrai LETA februāra beigās stāstīja "Latvijas gāzes" valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis. 

Runājot par dabasgāzes tirgus pilnīgu atvēršanu, Kalvītis pauda, ka tirgus jau ir atvērts visu laiku, bet vienīgais tirgotājs, kas strādā regulētā vidē ir "Latvijas gāze".

Viņš uzsvēra, ka "tirgus atvēršana ir mīts", jo visi citi tirgotāji varēja no 2017.gada brīvi piedāvāt savas cenas un atšķelt klientus "Latvijas gāzei" ar labākiem piedāvājumiem, "ja viņi to spēj".

"No 2017.gada mājsaimniecību tirgus ir atvērts, un vienīgais tirgotājs, kas strādā regulētā vidē, ir "Latvijas gāze". Mēs kā publiskais tirgotājs esam regulētā tirgū, visi pārējie tirgotāji var piedāvāt mājsaimniecībām gāzi, un viņi to arī dara. Tāpēc gāzes līgumu portfeļi ir izveidojušies gan "Latvenergo", gan citiem tirgotājiem. No 2017.gada tā bija ļoti negodīga konkurence pret mums, jo tajā brīdī, kad mēs nopirkām gāzi labāk un cena auga, mūsu tarifs bija zemāks un visi konkurenti nevarēja ar mums cīnīties, tajā brīdī, kad cena krita, bet mūsu tarifi bija apstiprināti uz pusgadu, visi konkurenti varēja piedāvāt par vienu eirocentu zemāk un cerēt atšķelt no mūsu portfeļa mājsaimniecības," teica "Latvijas gāzes" vadītājs.

Savukārt pēc 1.maija visi būs vienādos apstākļos, jo publiskais tirgotājs tiks atbrīvots no šī pienākuma, teica Kalvītis. "Mēs vienkārši dabūsim brīvlaišanas biļeti un mums vairs nebūs publiskā pienākuma rūpēties par mājsaimniecību enerģētisko drošību, un tas tagad gulsies uz visu tirgu," viņš skaidroja, piebilstot, ka šobrīd vēl gan nav regulējuma un MK noteikumi nav pieņemti.

Jautāts, kas notiks pēc 1.maija, ja MK noteikumi gāzes nozares universālā pakalpojuma regulējuma ieviešanai nebūs apstiprināti, Kalvītis atbildēja, ka nezin.

"Mums jau 15.martā būtu jāinformē klienti, lai viņi var domāt par līgumu pārslēgšanu vai tirgotāja maiņu, jo, ja 1.maijā kāds gribēs būt pie cita tirgotāja, tas ir jāizdara līdz aprīļa sākumam. Es nezinu, kā tas notiks. Man uz šo jautājumu nav atbildes. Šobrīd noteikumus neviens vēl nav redzējis," teica "Latvijas gāzes" vadītājs.

Jau ziņots, ka marta sākumā Klimata un enerģētikas ministrijas (KEM) iesniedza MK saskaņošanai grozījumus Dabasgāzes tirdzniecības un lietošanas noteikumos, lai ieviestu universālo pakalpojumu pēc dabasgāzes tirgus pilnīgas atvēršanās šogad maijā.

Enerģētikas likums paredz, ka dabasgāzes tirgotāji savos mājsaimniecību lietotājiem izteiktajos tirdzniecības pakalpojuma piedāvājumos iekļauj universālā pakalpojuma piedāvājumu. Atbilstoši likumā noteiktajam deleģējumam MK jānosaka universālā pakalpojuma piedāvājuma nosacījumus un izteikšanas veidu, kā arī jānosaka kārtība un dabasgāzes tirgus dalībnieku pienākumi, ņemot vērā, ka vairs nepastāvēs publiskais tirgotājs un saistītie lietotāji.

Līdz ar izmaiņām Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) vairs nenoteiks dabasgāzes tarifus saistītajiem lietotājiem, tomēr tā uzraudzīs, vai dabasgāzes tirgotājs, izsakot universālā pakalpojuma piedāvājumu, būs ievērojis visus normatīvos noteiktos universālā pakalpojuma piedāvājuma nosacījumus.

Ja līdz 2023. gada 1.maijam lietotājs nebūs noslēdzis tirdzniecības līgumu ar kādu no tirgotājiem, dabasgāzi tam piegādās tirgotājs, kurš līdz šim ir nodrošinājis dabasgāzes piegādi, atbilstoši šī tirgotāja noteiktajiem universāla pakalpojuma nosacījumiem.