Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Valdība novirza 200 000 eiro SKT, kas veic kara noziegumu izmeklēšanu Ukrainā

© Ģirts Ozoliņš/F64

Otrdien, 14. martā, valdība atbalstīja Tieslietu ministrijas iniciatīvu no valsts budžeta neparedzētiem līdzekļiem novirzīt 200 000 eiro Starptautiskajai Krimināltiesai (SKT) kapacitātes stiprināšanai, lai pēc iespējas ātri un efektīvi veiktu kara noziegumu izmeklēšanu Ukrainā. Piešķirtais finansējums ietver iemaksu arī SKT Cietušo trasta fondā 50 000 eiro apmērā.

Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere šī gada 20. martā piedalīsies starptautiskā tieslietu ministru konferencē Londonā, kurā aicināti galvenie SKT atbalstītāji, lai veicinātu izmeklēšanu par kara noziegumiem Ukrainā. Konferencē tieslietu ministre plāno informēt par Latvijas līdz šīm veikto atbalstu SKT darba stiprināšanai Ukrainas atbalstam, kā arī papildu piešķirtajiem 200 000 eiro, uzsverot SKT lomu Krievijas noziegumu izmeklēšanā.

Tieslietu ministre norāda: “Starptautiskajai krimināltiesai ir izšķiroša loma skatīt lietas par personu vissmagākajiem starptautiska mēroga noziegumiem - genocīda, noziegumu pret cilvēci un kara noziegumiem. Kopīgiem spēkiem mums jānodrošina, ka šīs personas tiek sauktas pie atbildības par Krievijas noziedzīgo rīcību, kas joprojām turpinās Ukrainā. Latvija turpinās sniegt savu atbalstu gan piešķirot finansējumu, gan izvirzot ekspertus noziegumu izmeklēšanā un pierādījumu iegūšanā. Stiprinot Starptautisko krimināltiesu, mums jāturpina darbs arī pie īpaša ad hoc starptautiska tribunāla izveides ANO ietvaros, lai nodrošinātu Krievijas augstākās vadības atbildību.”

Plānots, ka tuvākajā laikā SKT Prokurora birojs noslēgs vienošanos ar Ukrainu par biroja izveidi arī Ukrainas galvaspilsētā Kijivā, lai paātrinātu noziegumu izmeklēšanu un nodrošinātu plašākas darbības jomas atbalsta sniegšanai Ukrainas iestādēm. Latvijas finansiālais atbalsts SKT veicinās uzlabojumus tiesiskuma nodrošināšanā starptautiskā līmenī un vēl vairāk sekmēs Latvijas pozicionēšanos kā aktīvai SKT Statūtu dalībvalstij. Tā būtu papildus vienreizēja iemaksa līdzās Latvijas ikgadējai obligātajai iemaksai SKT budžetā.