Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Ekonomisko lietu tiesas vadītājs: VID ir viens no korupcijas perēkļiem valstī

© f64.lv, Kaspars Krafts

Statistika rāda, ka lielākais korupcijas risks pastāv Valsts policijā, visvairāk struktūrvienībās, kas atbild par satiksmes uzraudzību. Tāpat korupcijai visbiežāk pakļauti Valsts ieņēmumu dienesta (VID) muitas darbinieki. Vismaz 70-80% korupcijas lietu, kas nonāk Ekonomisko lietu tiesā (ELT), saistītas ar šīm iestādēm, TV24 raidījumā “Dienas personība” atklāj ELT priekšsēdētājs Miķelis Zumbergs.

Tieši ELT nonāk smagākie korupcijas gadījumi. “Par cēloņiem es teikšu tā - ir runa nevis par atsevišķiem sapuvušiem ābolīšiem, bet pats groziņš ir sapuvis. Respektīvi sistēma ir tā, kas ievelk cilvēku korupcijas pinekļos. Viņš īsti nevar atteikties no kukuļa ņemšanas, jo citādi viņš tiek izstumts no tās vides,” norāta ELT priekšsēdētājs.

Runājot tieši par nesenajiem VID gadījumiem, kas saistīti ar korupciju, Zumbergs norāda, ka “nevajadzētu šādus gadījumus paslaucīt zem tepiķīša”.

“Valsts komunikācijai jābūt pietiekami atklātai un jābūt pārliecībai, ka tas tiek pienācīgi izmeklēts. Pati šī iestāde ar savām milzīgajām pilnvarām un mazo atklātību ir laba augsne dažādiem korupcijas perēkļiem. Nav dūmu bez uguns!” saka ELT priekšsēdētājs, kurš aicina VID vadību domāt, kā padarīt procedūras caurspīdīgākas.