Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma dēļ valsts atbalstos izmaksājusi 15,1 miljonu eiro

© f64.lv, Kaspars Krafts

Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma atbalstam no mājsaimniecībām līdz šim saņemti 249 000 pieteikumu, informē SIA "ZZ Dats" direktors un "epakalpojumi.lv" izstrādātājs Edžus Žeiris.

Tostarp 132 000 pieteikumu kopš 2022.gada 1.oktobra reģistrēti portālā "epakalpojumi.lv" - visaktīvāk Rīgā un Pierīgā, bet pārējos klātienē reģistrējuši pašvaldību pārstāvji.

Žeiris skaidro, ka energoresursu sadārdzinājuma un vispārējās inflācijas laikā valsts atbalsts mājsaimniecībām šajā apkures sezonā bijis īpaši nozīmīgs, tomēr nepieciešamība patērēto energoresursus apliecināt ar darījuma dokumentiem par kurināmā iegādi daudziem izrādījies neizpildāms uzdevums.

Saistībā ar apkurē izmantoto energoresursu sadārdzinājumu valsts iedzīvotājiem izmaksājusi 15,1 miljonu eiro.

Līdz šim populārākā atbalsta veida statusu saglabā vienreizējs atbalsta maksājums 60 eiro apmērā par apkurē izmantoto malku, ja nav čeka, bet salīdzinoši maz pieteikumu bijis atbalstam par apkurē izmantoto elektroenerģiju. Tāpat Latvijā nav īpaši populāri par kurināmo izmantot dīzeļdegvielu vai sašķidrināto naftas gāzi - šim atbalsta veidam varēja sākt pieteikties februārī.

Žeiris atzīmē, ka Rīgā un Pierīgas pašvaldībās vairums mājsaimniecību pieteikumus reģistrējušas "epakalpojumi.lv", savukārt no Latvijas pašvaldībām starp līderēm šajā ziņā ir Mārupes novads (80,6%), Ropažu novads (79,1%), Olaines novads (78,8%), Salaspils novads (77,5%), Ādažu novads (76,5%), Rīgas valstspilsēta (73%) un Ķekavas novads (73%).

LETA jau ziņoja, ka no 1.oktobra daļai no Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā iekļautajiem atbalsta pasākumiem mājsaimniecībām ziemas sezonā iedzīvotāji var pieteikties portālā "epakalpojumi.lv".

Portālā pieteikšanās atbalsta pasākumiem iespējama tiem, kuri apkurei izmanto granulas vai briketes, malku, kā arī elektroenerģiju, ja tās patēriņš mēnesī ir vairāk nekā 500 kilovatstundu (kWh). Lai izmantotu šo iespēju, mājokļa īpašniekam vai īrniekam portālā jāautorizējas ar e-paraksta viedkarti, e-ID identifikācijas karti vai kādu no internetbankām.