Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Aptauja: cik daudz līdzekļu vecāki gatavi tērēt bērnu izklaidēm skolēnu brīvlaikā?

© f64.lv, Oksana Džadana

SEB bankas veiktā aptauja liecina, ka apmēram 45% skolas vecuma bērnu vecāku pavasara skolēnu brīvlaikā ieplānojuši dažādas aktivitātes, lai kvalitatīvi pavadītu laiku kopā ar ģimeni vai pilnveidotu bērnu zināšanas un prasmes ārpus skolas. Šādam aktivitātēm trešā daļa jeb 33% vecāku plāno veltīt vairāk nekā 300 eiro.

Līdz 100 eiro skolēnu brīvlaikā tērēs aptuveni katrs piektais jeb 21% vecāku, no 101 līdz 200 eiro šajā laikā tērēs nedaudz vairāk jeb 22% vecāku, savukārt no 201 līdz 300 eiro brīvlaika aktivitātēm novirzīs 19% aptaujāto skolas vecuma bērnu vecāku. Savukārt 6% atzīst, ka neveltīs skolēnu brīvlaika aktivitātēm papildu naudu.

"Kvalitatīva laika pavadīšana ir ļoti būtiska, turklāt ne tikai bērniem individuāli, bet arī visiem kopā - ģimenē. Ja ikdienā bērni lielāko dienas daļu pavada mācību iestādē, tad brīvlaikā ir jāmeklē citi risinājumi, kā aizpildīt brīvo laiku pilnvērtīgi. Likumsakarīgi papildu aktivitātes rada arī papildu tēriņus, kas, protams, ir atkarīgi no katra individuālās rocības. Pārliecinoši lielākā daļa jeb 62% aptaujāto vecāku pavasara brīvlaika aktivitātes plāno apmaksāt no saviem ikmēneša ienākumiem, savukārt nedaudz mazāk nekā puse (42%) respondentu izmantos uzkrājumu. Pozitīvi vērtējam, ka liela daļa vecāku jau laikus plāno lielākus izdevumus un ir izveidojuši iekrājumus, lai varētu aktīvi pavadīt laiku kopā ar saviem bērniem," norāda SEB bankas Privātpersonu segmenta vadītāja Elīna Kalniņa.

Kā populārākā nodarbošanās pavasara brīvlaikā tiek norādīta ceļošana, proti, gandrīz katrs piektais no vecākiem norādīja, ka šajā laikā kopā ar bērniem dosies apceļot Latviju, savukārt 16% - dosies ceļojumā ārpus valsts robežām. Ievērojami mazāka daļa jeb 9% aptaujāto vecāku atvases dosies uz nometnēm, lai kvalitatīvi pavadītu laiku ārpus mājas. Un pavisam neliela daļa vecāku atzīmējusi, ka viņu bērni izmantos skolēnu brīvlaiku, lai strādātu un nopelnītu sev naudu.

Vienlaikus ap 50% vecāku norāda, ka neplāno nekādas papildu aktivitātes skolēnu brīvlaikā.